Αναβλήθηκε, με απόφαση που έλαβαν στο υπουργείο Πολιτισμού το βράδυ της Τρίτης, η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που είχε προγραμματιστεί για σήμερα ώστε να συζητηθεί το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού. Όμως, για σήμερα αναμένεται η απόφαση επί της αναίρεσης που έχουν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικόν ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά

Αναβλήθηκε, με απόφαση που έλαβαν στο υπουργείο Πολιτισμού το βράδυ της Τρίτης, η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που είχε προγραμματιστεί για σήμερα ώστε να συζητηθεί το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού.

Όμως, για σήμερα αναμένεται η απόφαση επί της αναίρεσης που έχουν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικόν ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία θεωρούνταν δασική έκταση τμήμα 37 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το ίδιο θέμα είχε διακοπεί τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης. Τότε είχε κυκλοφορήσει πως η διακοπή υπήρξε επειδή, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις κυβερνητικών στελεχών, το ΚΑΣ θα οδηγούνταν σε απόφαση όχι και τόσο ευχάριστη για την πορεία της επένδυσης.

Την ίδια εικόνα μετέφεραν ορισμένοι και χθες, αν και στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση του Ελληνικού δήλωναν αισιόδοξα το απόγευμα της Τρίτης.

Στην κυβέρνηση και στην Lamda Development επιδιώκουν να μην κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη μεγάλο τμήμα του Ελληνικού, όπως έχουν εισηγηθεί οι υπηρεσίες της Αρχαιολογίας. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και η κυβέρνηση (υπουργείο Πολιτισμού) προχώρησαν προ μηνών στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Lamda σύμφωνα με το οποίο η τελευταία θα συνεργαζόταν στενά με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, θα κάλυπτε το κόστος τυχουσών ερευνών κ.λπ.

Για το θέμα των 37 στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται ως «δασική έκταση» από το δασάρχη Πειραιά, αν και έχει κατατεθεί ένσταση από την Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ η οποία φαίνεται πως θα κριθεί σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως το συγκεκριμένο σημείο είναι το σημαντικότερο τμήμα του έργου.

«Έχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1.200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό. Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δε μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland». Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε πως «δασική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί με φυσικά αίτια.

Οι σκόπελοι της αρχαιολογίας και της δασικής υπηρεσίας πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να προχωρήσει ως έχει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που έχει καταθέσει η Lamda Development, ώστε να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα και να υπογραφεί η τελική σύμβαση για το Ελληνικό.

Αν και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, αρκετοί θεωρούν πως δύσκολα θα τηρηθεί.

 

(Πηγή: euro2day.gr)