Πρώτη στις Μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. η Ελλάδα, Αλλά Συχνά με Λάθος Τρόπο

Πρώτη στις Μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. η Ελλάδα, Αλλά Συχνά με Λάθος Τρόπο
της Ειρήνης Χρυσολωρά
Πεμ, 14 Σεπτεμβρίου 2017 - 11:19
Η ελληνική οικονομία προσαρμόζεται στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις, αλλά συχνά με λάθος τρόπο, αποκαλύπτει η έκθεση (Euro Plus Monitor) του Lisbon Council, που δόθηκε χθες (σ.σ. την Τρίτη) στη δημοσιότητα. Στον δείκτη προόδου προσαρμογής που καταρτίζει το Lisbon Council σε συνεργασία με την τράπεζα Berenberg, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση το 2016, αν και έχοντας ελαφρώς επιδεινώσει την επίδοσή της (ύστερα από τη μεγάλη επιδείνωση του 2015).

Η ελληνική οικονομία προσαρμόζεται στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις, αλλά συχνά με λάθος τρόπο, αποκαλύπτει η έκθεση (Euro Plus Monitor) του Lisbon Council, που δόθηκε χθες (σ.σ. την Τρίτη) στη δημοσιότητα.

Στον δείκτη προόδου προσαρμογής που καταρτίζει το Lisbon Council σε συνεργασία με την τράπεζα Berenberg, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση το 2016, αν και έχοντας ελαφρώς επιδεινώσει την επίδοσή της (ύστερα από τη μεγάλη επιδείνωση του 2015).

Οι υψηλές επιδόσεις, βεβαίως, είναι αποτέλεσμα των μνημονίων, αφού η χώρα υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου προσαρμογές στους 4 τομείς που μετράει το Lisbon Council: εξωτερική προσαρμογή (ισοζύγιο), δημοσιονομική προσαρμογή, προσαρμογή κόστους εργασίας και μεταρρυθμιστική ορμή. Το κακό είναι ότι η έκθεση χτυπάει καμπανάκι σε ό,τι αφορά την ποιότητα της προσαρμογής. Ειδικότερα, στον δημοσιονομικό τομέα αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να επιτύχει την προσαρμογή, συρρικνώνοντας τον δημόσιο τομέα της, ως ποσοστό του ΑΕΠ της (σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κατάρρευσης του ΑΕΠ).

Επίσης, σημειώνει ότι η βελτίωση της εξωτερικής της θέσης οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των εισαγωγών και όχι τόσο στην αύξηση εξαγωγών. «Η πολιτική αβεβαιότητα, η γραφειοκρατία και οι υπερβολικοί φόροι εμπόδισαν τις επενδύσεις σε εξωστρεφείς δραστηριότητες». Προσθέτει, πάντως, ότι μετά την επιδείνωση εξαιτίας του χάους που δημιούργησε η άγονη αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι ελληνικές εξαγωγές ανακάμπτουν ξανά.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι πέντε χώρες της περιφέρειας που εντάχθηκαν σε προγράμματα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος) προσαρμόστηκαν ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. «Έπρεπε να το κάνουν. Και το έκαναν», σημειώνει το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι επιδόσεις αυτές ανήκουν στο παρελθόν, ότι η πρόοδος σταμάτησε τα τελευταία χρόνια. Στις τέσσερις χώρες, πλην της Ελλάδας, αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της επιστροφής στην κανονική ζωή. «Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση», σημειώνει το Lisbon Council. Δύο χρόνια χαμένα μετράει η Ελλάδα, εξαιτίας της άγονης αντιπαράθεσης με τους πιστωτές της το 2015, αποφαίνεται το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες.

Στο σημείο αυτό ταυτίστηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, σε ομιλία του στο Κάσελ της Γερμανίας, το Σάββατο, υπενθύμισε για άλλη μία φορά ότι υπό την υπουργία του Γιάνη Βαρουφάκη η χώρα βάδισε σε λάθος κατεύθυνση για 6 μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, το μεν Lisbon Council σημειώνει ότι πλέον η χώρα «σταθεροποιείται», ο δε κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμά της, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις». Υπό αυτόν τον όρο, ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές.

«Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη μεταρρυθμιστική πορεία της», συνέχισε, «τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να παράσχουν περαιτέρω ανακούφιση χρέους αφού τελειώσει το παρόν πρόγραμμα το 2018 – προφανώς μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο».

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)