Χρίστος Αθ. Φραγκόπουλος (επιμ .): Cogeneration - Technologies, Optimisation and Implementation

Χρίστος Αθ. Φραγκόπουλος (επιμ .): Cogeneration - Technologies, Optimisation and Implementation
energia.gr
Τρι, 26 Σεπτεμβρίου 2017 - 18:46
Κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Institution of Engineering and Technology της Μεγάλης Βρετανίας σε επιμέλεια του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Χρίστου Φραγκόπουλου, το βιβλίο COGENERATION: Technologies, Optimisation and Implementation

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Institution of Engineering and Technology της Μεγάλης Βρετανίας σε επιμέλεια του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Χρίστου Φραγκόπουλου, το βιβλίο COGENERATION: Technologies, Optimisation and Implementation.

Λίγα λόγια για τον επιμελητή της έκδοσης:

Ο Χρίστος Αθ. Φραγκόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης, αξιολόγησης και βελτιστοποίησης της σύνθεσης, του σχεδιασμού και της λειτουργίας των ενεργειακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Συμπαραγωγής, συνδυάζοντας θερμοδυναμικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Έχει πολυετή διδακτική δραστηριότητα στη Συμπαραγωγή. Είναι μέλος των συντακτικών συμβουλίων αρκετών επιστημονικών περιοδικών που σχετίζονται με την ενέργεια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τα ηλεκτρικά και θερμικά φορτία κτηρίων, βιομηχανιών, κ.λπ., συνήθως καλύπτονται με αγορά ηλεκτρισμού από το δίκτυο και παραγωγή θερμότητας τοπικά, με καύση καυσίμου σε κατάλληλο λέβητα. Όμως, η παραγωγή ηλεκτρισμού στους συμβατικούς σταθμούς συνοδεύεται με παραγωγή θερμότητας που απορρίπτεται στο περιβάλλον, αποτελώντας τεράστια σπατάλη ενέργειας (περίπου 50-60% της ενέργειας του καυσίμου) και επιβαρύνοντας το περιβάλλον με ρύπους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της θερμότητας μπορεί να ανακτηθεί και να χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση θερμικών φορτίων, μειώνοντας την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη παραγωγή έργου και χρήσιμης θερμότητας από την ίδια αρχική πηγή ενέργειας, γνωστή ως «Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας».

Το βιβλίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη και σε βάθος παρουσίαση της Συμπαραγωγής. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν σύντομη ιστορική επισκόπηση της Συμπαραγωγής, χρήση διαφόρων μορφών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και τα πλεονεκτήματα της Συμπαραγωγής, τεχνολογίες Συμπαραγωγής, εφαρμογές της Συμπαραγωγής, θερμοδυναμική ανάλυση, θετικές και αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αξιοπιστία και διαθεσιμότητα συστημάτων Συμπαραγωγής, οικονομική ανάλυση, επιλογή ολοκλήρωση και μαθηματική βελτιστοποίηση σχεδιασμού και λειτουργίας συστημάτων Συμπαραγωγής, νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για τη Συμπαραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών της Συμπαραγωγής, καθώς και τομείς περαιτέρω έρευνας και ανάπτυξης.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και τα θέματα που προαναφέρθηκαν συνέγραψαν επιστήμονες από την Ολλανδία, τη Φιλανδία, την Πολωνία και την Ελλάδα.

Περιεχόμενα του βιβλίου (βλ. εδώ)

 

Ας σημειωθεί ότι στους συν –συγγραφείς του τόμου (κεφάλαια: “ Regulatory and legal framework of cogenerationκαι Examples of cogeneration projects”) συγκαταλέγεται και ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Ινστιτούτου.

Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντίνος Γρ. Θεοφύλακτος είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, πτυχιούχος με MSc και BSc στην Μηχανολογία από το Πανεπιστήμιο του Evansville, Indiana, ΗΠΑ και δραστηριοποιείται από το 1988. Ως ενεργειακός εμπειρογνώμονας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας, των εφαρμογών ΑΠΕ, των ενεργειακών διαγνωστικών μετρήσεων και της εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών σε κτίρια και στη βιομηχανία.

Από το Μάιο του 2001 έως τον Μάρτιο 2004 υπήρξε σύμβουλος Ενέργειας του Ειδικού Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ, που αφορούσαν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ανταγωνιστικότητα’ του Γ’ ΚΠΣ. Το 2003, ορίστηκε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, κατά τη συζήτηση της Κοινοτικής Οδηγίας για τη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (2004/8/ΕΚ). Από 4-11/2013 ήταν Πρόεδρος και ΓΔ του ΚΑΠΕ. Είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), (1999-2009 και 2013-), ενώ έχει διατελέσει μέλος της Executive Committee της COGEN EUROPE (2008-13). Ο κ. Θεοφύλακτος είναι Εταίρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) από το 2007, μέλος της Δ.Ε. από το 2011 και Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου από το 2017.

Είναι συγγραφέας πολυάριθμων δημοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συγγραφέας ενός βιβλίου, με τον τίτλο ‘Energy Efficiency in Industry’ που εκδόθηκε από την EC/Directorate General of Energy, το 1996 και, εκτός από τη συμβολή του στον τόμο COGENERATION: Technologies, Optimisation and Implementation, είναι και συν-συγγραφέας άλλων δύο βιβλίων, ένα με τίτλο ‘Energy Retrofitting of Office Buildings, και το άλλο με τίτλο ‘Energy Conservation Strategies for Sports Centers’ (1997-98). Έχει συγγράψει τρία βιβλία για θέρμανση και κλιματισμό κτηρίων για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2001).


Τίτλος
: Cogeneration: Technologies, Optimisation and Implementation

Συγγραφέας :

Έτος Έκδοσης : 2017

Σελίδες : 360

Εκδόσεις : Institution of Engineering and Technology

ISBN : 978-1-78561-055-4