Αναταράξεις με Αιχμή του Δόρατος το Πετρέλαιο Προκαλεί το Κουρδικό Δημοψήφισμα

Αναταράξεις με Αιχμή του Δόρατος το Πετρέλαιο Προκαλεί το Κουρδικό Δημοψήφισμα
energia.gr
Τετ, 27 Σεπτεμβρίου 2017 - 13:53
Το δημοψήφισμα της Δευτέρας επιβεβαίωσε την ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) του Ιράκ θα λάμβανε το ‘πράσινο φως’ για απόσχιση από το Ιράκ και ανεξαρτητοποίηση. Ο Πρόεδρος της KRG Masoud Barzani εξέλαβε την επικράτηση του ‘ναι’ στην ψηφοφορία της Δευτέρα ως προσωπική νίκη, ενώ σε τηλεοπτική ομιλία του, κάλεσε τη Βαγδάτη και τις "γειτονικές χώρες" να σεβαστούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Το δημοψήφισμα της Δευτέρας επιβεβαίωσε την ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) του Ιράκ θα λάμβανε το ‘πράσινο φως’ για απόσχιση από το Ιράκ και ανεξαρτητοποίηση.

Ο Πρόεδρος της KRG Masoud Barzani εξέλαβε την επικράτηση του ‘ναι’ στην ψηφοφορία της Δευτέρα ως προσωπική νίκη, ενώ σε τηλεοπτική ομιλία του, κάλεσε τη Βαγδάτη και τις "γειτονικές χώρες" να σεβαστούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το NewEurope.

Η Τουρκία και το Ιράν αντιτίθενται σθεναρά στο δημοψήφισμα. Η Τουρκία φιλοξενεί 16 εκατομμύρια Κούρδων και βρίσκεται σε διαμάχη με το αυτονομιστικό Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν ( PKK) εδώ και 33 χρόνια.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το κουρδικό δημοψήφισμα «άκυρο». Ο Ερντογάν έκανε σαφές ότι η Τουρκία θα διακόψει την πρόσβαση της KRG στο τουρκικό λιμάνι Ceylan, διακόπτοντας έτσι τον εφοδιασμό με 500.000 - 600.000 βαρέλια αργού και στερώντας από την κυβέρνηση Barzani την κύρια πηγή εσόδων της.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε επίσης ότι επιβραδύνει την παραγωγή του, ενώ το Ιράν ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην παραγωγή του εξαιτίας των κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές του πετρελαίου Brent σημείωσαν, χθες Τρίτη, υψηλό 26 μηνών.

 

Η κατάσταση ασφαλείας είναι ασταθής και δυνητικά εκρηκτική

Από χθες Τρίτη, Τούρκοι και Ιρακινοί στρατιώτες διεξάγουν κοινές ασκήσεις κατά μήκος των συνόρων με τις περιοχές που ελέγχονται από την KRG, κοντά στο Σιλόπι. Πρόκειται για μια περιοχή κοντά στα συριακά σύνορα, η οποία ελέγχεται από τις Μονάδες Προστασίας των Κούρδων της Συρίας (YPG). Η Τουρκία θεωρεί ότι το YPG αποτελεί επέκταση του PKK. Ωστόσο, είναι επίσης μια δύναμη που αριθμεί 50.000 και οπλίστηκε από την Ουάσινγκτον για να δράσει ως η δύναμη πυρός στην εκστρατεία για την ανάληψη της Ράκκα.

«Αν ο Barzani και η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση δεν υποχωρήσουν από αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατό, θα περάσουν στην ιστορία με το στίγμα ότι παρέσυραν την περιοχή σε έναν εθνοτικό και αποσχιστικό πόλεμο,» προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Οι αναλυτές αμφισβητούν ότι η Τουρκία θα διακινδυνεύσει μία κατά μέτωπο αντιπαράθεση με το ΡΚΚ και την KRG. Η απειλή οικονομικών κυρώσεων ενδέχεται να είναι περισσότερο αξιόπιστη, αν και θα είχε σημαντικό κόστος για την τουρκική οικονομία. Η Τουρκία είναι σημαντικός επενδυτής στις περιοχές που ελέγχει η KRG και εξάγει αγαθά και υπηρεσίες αξίας δισεκατομμυρίων σε στην περιοχή.