Απομακρυσμένες από το ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου περιοχές εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2021 της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Οι συγκεκριμένες περιοχές μπορούν να τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και με ανάπτυξη δικτύου μετά το σημείο αποσυμπίεσης.

Απομακρυσμένες από το ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου περιοχές εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2021 της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Οι συγκεκριμένες περιοχές μπορούν να τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και με ανάπτυξη δικτύου μετά το σημείο αποσυμπίεσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εχθές στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΤΕΕ για το φυσικό αέριο, ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας, έως το τέλος του έτους αναμένεται να τροφοδοτείται με CNG, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, o Λαγκαδάς του Δήμου Λαγκαδά και αργότερα τα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος και η Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα.

Στη Θεσσαλία, συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα φτάνει έως το τέλος του 2017 στον Τύρναβο και θα ακολουθήσουν η Ελασσόνα, ο Αμπελώνας του Δήμου Τυρνάβου, η Καλαμπάκα, η Αγιά, ο Παλαμάς, οι Σοφάδες, το Μουζάκι και ο δήμος Τεμπών.

Διαφορετικά, για τη σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο των απομακρυσμένων από το ενεργό δίκτυο περιοχών θα απαιτούνταν άνω των 200 χλμ. χαλύβδινο δίκτυο και το απαιτούμενο έσοδο θα ήταν αυξημένο άνω των 60 εκατ. ευρώ.

«Κατά τη βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική, προτάθηκε η αρχική τροφοδοσία των περιοχών με CNG, και εφόσον επιτευχθεί διείσδυση του φυσικού αερίου, να αναπτύσσεται στη συνέχεια δίκτυο για τη σύνδεση απομακρυσμένης περιοχής, εφόσον η σύνδεση είναι οικονομικά αποδοτική», επεσήμανε ο κ. Μπακούρας.

Η δραστηριότητα ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων προμήθειας συμπιεσμένου φυσικού αερίου και μικτών πρατηρίων, καθώς και οι δραστηριότητες της μεταφοράς και προμήθειας, αφορούν επενδύσεις νομικών ή φυσικών προσώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν ελεύθερα να δραστηριοποιηθούν και οι ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν στη συμπίεση, μεταφορά και προμήθεια συμπιεσμένου φυσικού αερίου συνάπτοντας συμβάσεις με προμηθευτές.

 

Νοέμβριο η εγκατάσταση αποσυμπιεστών

Μετά την απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη και του Δήμου Τυρνάβου στη Θεσσαλία για την παραχώρηση των σχετικών χώρων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικύρωσε τη νομιμότητα των αποφάσεων. Αναμένεται η υπογραφή των σχετικών συμβολαιογραφικών πράξεων. Τα έργα κατασκευής και η εγκατάσταση των αποσυμπιεστών θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο.

Η σύναψη συμβάσεων προμήθειας με τελικούς πελάτες στις συγκεκριμένες περιοχές έγκειται στους κατόχους άδειας προμήθειας. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει υποβάλλει προτάσεις στη ΡΑΕ για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου με στόχους:

  • Την αποφυγή στρεβλώσεων στην αγορά
  • Τη διευκόλυνση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές
  • Την προώθηση των επενδύσεων
  • Την προστασία του ανταγωνισμού
  • Την προστασία των Τελικών Πελατών
  • Την ασφάλεια των δικτύων και των εγκαταστάσεων, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσης
  • Την ευκολία στη διαμόρφωση κανονισμών μετρήσεων και τεχνικών προδιαγραφών εγκαταστάσεων
  • Τη διαφάνεια στις μετρήσεις των ποσοτήτων CNG
  • Την ορθή τιμολόγηση των Χρηστών Διανομής και των Τελικών Πελατών
  • Την ασφάλεια εφοδιασμού του δικτύου φυσικού αερίου

 

Όσον αφορά στην τρέχουσα διείσδυση του δικτύου αερίου η ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρέχει τη δυνατότητα διανομής φυσικού αερίου σε 12 δήμους στη Θεσσαλονίκη και σε επτά στη Θεσσαλία. Με σκοπό την παροχή της δυνατότητας σύνδεσης σε ακόμα περισσότερους κατοίκους, η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου στις υφιστάμενες περιοχές, καθώς και σε 12 νέες περιοχές στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες 12 νέες περιοχές στη Θεσσαλία. Ο δείκτης διείσδυσης του φυσικού αερίου στο συνολικό πληθυσμό από 54% το 2016 αναμένεται, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, να ανέλθει σε 58% στα τέλη του 2021.