Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Σοβαρά νομικά κενά διαπιστώνονται στη σύμβαση της ΔΕΗ με τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, για την προμήθεια λιγνίτη, καθώς η επιχείρηση που το εκμεταλλεύεται θα έπρεπε να είχε χάσει το δικαίωμα μίσθωσης από το Ελληνικό Δημόσιο.
Παρέμβαση προς τον υπουργό Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο θέμα έγινε τις προηγούμενες μέρες από δικηγόρο της εταιρείας ΜΕΤΕ, η οποία είναι αυτή που στην πραγματικότητα εκμεταλλεύεται το λιγνιτωρυχείο και ενώ η ΔΕΗ ετοιμάζεται να επικυρώσει τη συμφωνία με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.
Τα κενά προκύπτουν από το γεγονός ότι η εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ορυχείου, τα έχει υπομισθώσει στην εταιρεία ΜΕΤΕ από το 2002, η οποία και εξορύσσει όλο τον παραγόμενο λιγνίτη.
Κάτι τέτοιο όμως, αναφέρεται στην παρέμβαση της εταιρείας, απαγορεύεται ρητά από τον μεταλλευτικό κώδικα και επιβάλλει στον υπουργό να καταγγείλει αμέσως τη σύμβαση μίσθωσης, και μάλιστα αζημίως για το Δημόσιο.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη δεύτερη εμπλοκή στην υπόθεση των δύο λιγνιτωρυχείων του νομού Φλώρινας, καθώς ήδη και στο διαγωνισμό του ΥΠΑΝ για τη μίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης υπάρχει εμπλοκή με προσφυγή του πρώην μισθωτή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κίνηση που έχει παγώσει την εξέλιξη του διαγωνισμού.
Ειδικότερα πάντως για το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 21 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία που έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης, χωρίς βεβαίως να το ασκεί, για παράταση κατά 15 χρόνια της ισχύουσας (10 χρόνια συν 5 με δικαίωμα προαίρεσης), η οποία κανονικά λήγει τον Ιούλιο του 2007. Αυτό δε τη στιγμή που οι συμφωνίες αυτού του είδους είναι συνήθως πενταετούς διάρκειας.
Μάλιστα, η τιμή των 15,75 ευρώ ανά τόνο λιγνίτη που συμφωνήθηκε, είναι κατά 20% υψηλότερη της ισχύουσας, ενώ και οι ποσότητες που θα αγοράζει περίπου διπλάσιες από τις σημερινές, δηλαδή 2 εκατομμύρια τόνοι, έναντι 1,2 εκατομμυρίων. Από έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι η διαφορά του 20% για τις ποσότητες που αναλαμβάνει να αγοράσει η ΔΕΗ στη 15ετία, προκαλεί ένα επιπλέον κόστος λίγο πάνω από τα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη δε προικοδοτεί την εταιρεία με ένα συμβόλαιο 15ετούς διάρκειας και συνολικής αξίας πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το δικαίωμα εκμετάλλευσης που έχει από το Δημόσιο λήγει το Δεκέμβριο του 2008, ενώ η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει τις μετοχές της σε εταιρεία που διεκδικεί από το Δημόσιο και το λιγνιτωρυχείο της Βεύης.
(Ελευθεροτυπία, 4/11/06)