Οι ισχυρές πιέσεις των δανειστών προς την κυβέρνηση συνδέονται και με την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές φυσικού αερίου και διύλισης πετρελαίου, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει την επίτευξη υψηλών τιμημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης φαίνεται να μη βιάζεται

Οι ισχυρές πιέσεις των δανειστών προς την κυβέρνηση συνδέονται και με την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές φυσικού αερίου και διύλισης πετρελαίου, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει την επίτευξη υψηλών τιμημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης φαίνεται να μη βιάζεται, καθώς πρόκειται για πολύτιμα assets και εμβληματικές εταιρείες του κλάδου που η πώλησή τους θα συναντήσει ισχυρά προσκόμματα.

Στις ιδιωτικοποιήσεις αυτές περιλαμβάνεται η πώληση του 66% της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), του 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) και το 35% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.). Τα πωλητήρια σε αυτές τις εταιρείες αναμένεται να έχουν κεντρικό ρόλο στο νέο επικαιροποιημένο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων που θα καταρτίσει το επόμενο διάστημα τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρούνται μάλιστα ιδιωτικοποιήσεις που θα μπορέσουν -εφόσον δρομολογηθούν- να συμβάλουν στην προσπάθεια ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους που είναι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, γι' αυτό και επιβάλλεται να τρέξουν από τη νέα διοίκηση του Ταμείου.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του 2018 με εκκρεμότητα τις ιδιωτικοποιήσεις. «Είναι προτιμότερο να επωμιστούμε την πολιτική ζημιά από τις ιδιωτικοποιήσεις παρά τη ζημιά να μη βγούμε από το πρόγραμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Η άσκηση είναι αρκετά περίπλοκη και η πώληση ποσοστού κυρίως των ΕΛ.ΠΕ., που είναι πιο σύνθετη, καθαρά πολιτική απόφαση, στην οποία καθοριστικό ρόλο θα έχει και η άλλη πλευρά των ιδιοκτητών, ο όμιλος Λάτση.

 

Απρόθυμη η κυβέρνηση να πουλήσει το 35% των ΕΛ.ΠΕ.

Τα ΕΛ.ΠΕ., τα οποία διοικούνται από το δίδυμο Τσοτσορού-Στεργιούλη, αποκτούν κεντρικό ρόλο στα νέα πωλητήρια, αφενός εξαιτίας της μετοχικής σχέσης που τα συνδέει με τις δύο προαναφερόμενες εταιρείες (ελέγχουν από 35% σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ), αφετέρου λόγω του σχεδιασμού για την πώληση του 35% των μετοχών τους, αλλά και των πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που εμφανίζουν. Αυτοί οι ρυθμοί είναι και ο λόγος που καθιστά απρόθυμη την ελληνική κυβέρνηση να τα εκχωρήσει σε τρίτους. Η κουβέντα επανέρχεται στο τραπέζι με αφορμή την πρόσληψη τις προηγούμενες ημέρες από το ΤΑΙΠΕΔ της Εθνικής και της Goldman Sachs ως χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα αναλάβουν να ωριμάσουν το σχέδιο αξιοποίησης του 35% των ΕΛ.ΠΕ., χωρίς όμως να θεωρείται στην αγορά δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν τον δρόμο της πώλησης.

Είναι σαφές ότι τον πρώτο λόγο στις μελλοντικές εξελίξεις θα έχει η Paneuropean, η εταιρεία μέσω της οποίας ο όμιλος Λάτση ελέγχει το 45,4% των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία το περασμένο καλοκαίρι δεν δίστασε να αιφνιδιάσει το Ελληνικό Δημόσιο όταν ζήτησε την αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η μίνι κρίση εκτονώθηκε γρήγορα με τον διορισμό του κ. Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος ανήκει στη σφαίρα επιρροής του πανίσχυρου ομίλου σε θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στα ΕΛ.ΠΕ. Ακόμη και η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι η διαχείριση του 35% των ΕΛ.ΠΕ. δεν θα είναι μια γρήγορη διαδικασία, αφού προβλέπεται ότι οι σύμβουλοι έχουν σε πρώτη φάση περιθώριο μέχρι την άνοιξη του 2018 για να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση του ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σε δεύτερη φάση, που προσδιορίζεται σε δύο χρόνια, να διερευνήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, αρχής γενομένης από την Paneuropean που θα έχει κομβικό ρόλο στη νέα εποχή. Τα ΕΛ.ΠΕ., που αποτελούν τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της χώρας, διανύουν την καλύτερη εποχή της μακράς πορείας τους. Το τρίτο τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 313 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 71% σε σχέση με πέρσυ. Τα ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν ότι θα διανείμουν προμέρισμα συνολικού ύψους €0,15 ανά μετοχή. Οι προβλέψεις μιλούν για θεαματική άνοδο και για το σύνολο της χρήσης που ολοκληρώνεται στα τέλη τους έτους.

 

Η αγορά αποτιμά ψηλά τον ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία έχει αρχίσει να μπαίνει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η πιο ώριμη από όλες τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν μεταφερθεί στην ομπρέλα του ΤΑΙΠΕΔ. Η πώληση προχωρά στο χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, με στόχο την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Αν τηρηθεί ο σχεδιασμός, αρχές του 2018 προβλέπεται να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος ανάδοχος, ώστε η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Εδώ το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ένα τίμημα που θα κινηθεί πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ που ήταν η συμφωνία κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία με τους Αζέρους της Socar. Το γεγονός ότι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου διανύει περίοδο υψηλών επιδόσεων λόγω κατακόρυφης αύξησης της κατανάλωσης θεωρείται από πολλούς ότι θα σπάσει εύκολα το προαναφερόμενο τίμημα.

Οπως σχολίαζε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Σωτήρης Νίκας, φέτος οι εκτιμήσεις για τον ΔΕΣΦΑ είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, καθώς η καθαρή κερδοφορία εκτιμάται ότι μπορεί να υπερδιπλασιαστεί και από τα 32,2 εκατ. ευρώ πέρσι να ξεπεράσει τα 60 εκατ. και να φτάσει ακόμη και τα 90 εκατ. ευρώ. Ισχυρό όπλο αποτελεί παράλληλα η εντυπωσιακή ρευστότητα, με τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα να υπολογίζονται σε 170 εκατ. ευρώ!

Τα χρήματα αυτά εφόσον μείνουν στο ταμείο της εταιρείας (υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή κεφαλαίου) ανεβάζουν προς τα πάνω το τίμημα, σε πείσμα πληροφοριών που διακινούνται στην αγορά, σύμφωνα με τις οποίες τα φαβορί του διαγωνισμού δεν είναι διατεθειμένα να πληρώσουν «χρυσάφι» για την εταιρεία. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη αποτίμηση της εταιρείας που διενεργούν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τα ΕΛ.ΠΕ. άλλωστε έχουν διαμηνύσει στο ΤΑΙΠΕΔ ότι εάν το τίμημα είναι κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ θα μπλοκάρουν την ιδιωτικοποίηση και δεν θα πουλήσουν. Βασικοί διεκδικητές του πακέτου για το 66% του ΔΕΣΦΑ είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Snam S. p. A., Enagà s Internacional S. L. U., Fluxys S. A. και N. V. Nederlandse Gasunie και η ισπανική Regasificadora del Noroeste S. A.

 

ΔΕΠΑ: Πρόσληψη συμβούλων και ξεκαθάρισμα ρόλων

Μέσα στη νέα χρονιά φαίνεται σίγουρο ότι θα έχουμε επανεκκίνηση και της ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε από τον περασμένο Απρίλιο στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη στρατηγικού συμβούλου, ο οποίος θα διερευνήσει τις εναλλακτικές επιλογές αξιοποίησης του 35% που κατέχει το Ταμείο. Η πρόσληψη συμβούλου εκτιμάται ότι θα κινηθεί σύντομα. Ομως για τη ΔΕΠΑ, τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς φυσικού αερίου που ιδρύθηκε το 1988, αυτό που προέχει σε αυτό το στάδιο είναι το ξεκαθάρισμα ρόλων. Είναι απαίτηση των θεσμών αλλά και της αγοράς η εταιρεία να περιορίσει την τριπλή υπόστασή της και ως λιανέμπορος (μέσω των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, ΕΔΑ κ.ά.) και ως χονδρέμπορος και ως προμηθευτής.

Η νέα ταυτότητα της ΔΕΠΑ αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και μία εκκρεμότητα που χρειάζεται να κλείσει εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Τελικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί προς το τέλος του μήνα, ωστόσο στην αγορά διακινούνται διάφορα σενάρια για το μέλλον της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά του φυσικού αερίου. Πληροφορίες από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι εξετάζεται ο περιορισμός του ρόλου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και διατήρηση του ρόλου της στην ΕΠΑ Αττικής στην οποία ελέγχει το 51% των μετοχών της εταιρείας με το 49% να ανήκει στη Shell. Το γεγονός όμως ότι η τελευταία έχει προσλάβει σύμβουλο για να πουλήσει τη συμμετοχή της στην ΕΠΑ Αττικής δείχνει την προσπάθεια των συνεταίρων της ΔΕΠΑ να αλλάξουν τις μετοχικές ισοροπίες. Για φέτος η ΔΕΠΑ προβλέπεται να εμφανίσει ισχυρή κερδοφορία ύψους 100 εκατ. ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ.

 

Το market test κρίνει την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Η πώληση του 40% του λιγνίτη θα φέρει πιο κοντά και την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Η πώληση του σημαντικού αυτού πακέτου σέρνεται καθώς το Ταμείο το έχει συνδέσει με την αποεπένδυση από τον λιγνίτη, μια διαδικασία που δείχνει να βρίσκει τον βηματισμό της. Το υπουργείο Περιβάλλοντος διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το τελικό πακέτο (Μελίτη Ι και η άδεια για τη Μελίτη ΙΙ μαζί με τα ορυχεία της Βεύης και τη Μεγαλόπολη), κάτι που αν υλοποιηθεί θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο για να τρέξει και η πώληση του 17% της Επιχείρησης από το 2018.

Το καλοκαίρι το ΤΑΙΠΕΔ κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου και είχε παραδεχτεί ότι καθυστερεί τη διαδικασία μέχρι να τελεσφορήσει η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Η λίστα με τις μονάδες στον λιγνίτη χρειάζεται να εγκριθεί από την DGComp, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί το market test στο οποίο θα αποτυπωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα υπάρξει ένα είδος αποτίμησης των παγίων της ΔΕΗ. Θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που με βάση τα αρχικά πλάνα πρέπει να υλοποιηθεί αρχές καλοκαιριού του 2018.

 

(Πηγή: newmoney.gr)