Οι Ανταγωνιστές Καλύπτουν το Κενό από την Παραγωγή Πετρελαίου της Βενεζουέλας

Οι Ανταγωνιστές Καλύπτουν το Κενό από την Παραγωγή Πετρελαίου της Βενεζουέλας
energia.gr
Τρι, 21 Νοεμβρίου 2017 - 15:10
Καθώς ο επιβαρυμένος ενεργειακός τομέας της Βενεζουέλας αγωνίζεται να παράξει αρκετό πετρέλαιο προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο του ΟΠΕΚ για τη χώρα, άλλες χώρες μέλη του καρτέλ έχουν αρχίσει να καλύπτουν το κενό της Βενεζουέλας, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ και της βιομηχανίας που επικαλείται το Reuters.

Καθώς ο επιβαρυμένος ενεργειακός τομέας της Βενεζουέλας αγωνίζεται να παράξει αρκετό πετρέλαιο προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο του ΟΠΕΚ για τη χώρα, άλλες χώρες μέλη του καρτέλ έχουν αρχίσει να καλύπτουν το κενό της Βενεζουέλας, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ και της βιομηχανίας που επικαλείται το Reuters.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας άγγιξε χαμηλό 28 ετών τον Οκτώβριο, καθώς ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας PDVSA δυσκολεύεται να βρει τους οικονομικούς πόρους για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων, για την αξιοποίηση των υφισταμένων πετρελαιοπηγών και τη συνέχιση της λειτουργίας αγωγών και σταθμών φόρτωσης.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, που υποχωρεί από πέρυσι κατά περίπου 20.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα, αναμένεται να υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ, ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων και της έλλειψης κεφαλαίων.

 

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ αναμένουν ότι η μείωση αυτή θα επιταχυνθεί το 2018 και θα φτάσει τουλάχιστον τα 300.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές του καρτέλ που επικαλείται το Reuters. Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ, αξιωματούχοι της Βενεζουέλας κλήθηκαν να δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για τη μειούμενη παραγωγή πετρελαίου της χώρας τους.

«Αρκετά ερωτήματα τέθηκαν από τους Σαουδάραβες και άλλους υπουργούς προς το Καράκας προκειμένου να παρουσιάσει μία ξεκάθαρη εικόνα για τα επίπεδα παραγωγής του» αναφέρει μία από τις πηγές. Το ζήτημα δεν αποκλείεται να επανέλθει στηνε πόμνη συνάντηση του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή της για να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής της Βενεζουέλας, καθώς στόχος του de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ είναι να τηρηθεί η συμφωνία μείωσης της παραγωγής και κατά συνέπεια των αποθεμάτων πετρελαίου, δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ με γνώση της πετρελαϊκής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, το Ιράκ αλλά και ορισμένοι παραγωγοί εκτός του καρτέλ, όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία, έχουν ήδη αποκαταστήσει το κενό της Βενεζουέλας προς βασικούς πελάτες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, σύμφωνα με πηγές.

Το Ιράκ αύξησε φέτος τις παραδόσεις αργού και συμπυκνωμάτων προς την Ινδία κατά 80.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ οι παραδόσεις της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 84.000 βαρέλια ημερησίως. Το Ιράκ -δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ- έχει επίσης εξάγει 201.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερο πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του έτους μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς οι παραδόσεις της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά περίπου 90.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Η μειωμένη παραγωγή της Βενεζουέλας «μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη στην προσπάθεια για την εξισορρόπηση της αγοράς και θα μπορούσαμε συνεπώς να δούμε την τιμή να παραμένει γύρω στα $ 60 το βαρέλι για αρκετό ακόμη καιρό. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν χώρες που δε θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση» ανέφερε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ.

Τον Οκτώβριο, η Βενεζουέλα παρήγαγε 1,863 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα χαμηλότερη από το στόχο του καρτέλ κατά 109.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν κάποιες χώρες μέλη είχαν διαρροές στην προσφορά, κάποια άλλα μέλη να σπεύδουν να καλύψουν το κενό. Τώρα, οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας θα είναι δύσκολο να πείσουν τον ΟΠΕΚ ότι η χώρα θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή της, καθώς προσπαθεί να αναδιαρθρώσει ένα χρέος ύψους $ 60 δισ. Εξαρτώμενη από τα πετρελαϊκά έσοδα, η Βενεζουέλα «είδε» την οικονομία της να συρρικνώνεται σημαντικά την τελευταία τριετία από τη στιγμή που οι τιμές πετρελαίου κατέρρευσαν από τα $ 100 το βαρέλι.