Στο τεμάχιο «3» της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επικείμενη (κατά την περίοδο Φεβρουαρίου/ Μαρτίου) γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στρέφεται η προσοχή των ειδικών και της διεθνούς βιομηχανίας υδρογονανθράκων, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου η προσοχή στρέφεται στο τεμάχιο «6» και τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ»

Στο τεμάχιο «3» της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επικείμενη (κατά την περίοδο Φεβρουαρίου/ Μαρτίου) γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στρέφεται η προσοχή των ειδικών και της διεθνούς βιομηχανίας υδρογονανθράκων, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου η προσοχή στρέφεται στο τεμάχιο «6» και τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ».

Αιτία της προσοχής στη γεώτρηση στο «3» είναι το γεγονός ότι η ιταλική ΕΝΙ, σε συνεργασία με την κορεατική KOGAS, αναζητούν εκεί κοίτασμα με βάση πιο νέα γεωλογική θεωρία για την ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είναι γνωστό, με βάση τις πιο «κλασικές» γεωλογικές αντιλήψεις ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα «Ταμάρ», «Λεβιάθαν» και άλλα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, περιλαμβανομένου και του «Αφροδίτη» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Με βάση νέα ερμηνεία που έδωσε η ΕΝΙ, βασιζόμενη και σε εμπειρίες από γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου, προχώρησε με μεγάλη επιτυχία στην ανακάλυψη του κοιτάσματος – μαμούθ «Ζορ» της Αιγύπτου. Με το νέο γεωλογικό μοντέλο έγινε και η γεώτρηση στο «Ερατοσθένης» από την TOTAL, όπου βρέθηκε μεν κοίτασμα επιβεβαιώνοντας το νέο γεωλογικό μοντέλο, αλλά περιορισμένο σε ποσότητες φυσικού αερίου που δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες στο άμεσο μέλλον.

Στο ίδιο γεωλογικό μοντέλο με αυτό του «Ζορ», στρέφεται και η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6» από τις ΕΝΙ-ΤΟΤΑL που αναμένεται να ξεκινήσει σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, ενώ το ίδιο γεωλογικό μοντέλο αφορούν και οι δύο στόχοι διαδοχικών γεωτρήσεων από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum που θα ακολουθήσουν εντός του επόμενου έτους.

Ωστόσο, η γεώτρηση στο «3», γίνεται σε στόχο («Σουπιά») με πολύ διαφορετικά γεωλογικά δεδομένα και θα είναι μεταξύ άλλων η πιο αβαθής μέχρι τώρα γεώτρηση, αφού το βάθος της θάλασσας δεν ξεπερνά στο καθορισμένο σημείο τα 1.000 μέτρα και το βάθος της ίδιας της γεώτρησης θα φτάσει σε στρώματα γεωλογικών διαμορφώσεων, που επίσης μέχρι τώρα παρέμεναν αδιάφορα για τους ειδικούς στην ανάλυση σεισμογραφικών δεδομένων για αναζήτηση υδρογονανθράκων. Μέχρι τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει γίνει γεώτρηση σε ανάλογο γεωλογικό στόχο. Γι' αυτό τον λόγο η ΕΝΙ προχωρά με σημαντικά αισιόδοξο πρόγραμμα στην επαλήθευση της νεότερης γεωλογικής ερμηνείας, με προσδοκίες για εμπορεύσιμο μεν, ωστόσο όχι μεγάλο κοίτασμα.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ακόμα και περιορισμένων μεγεθών ανακάλυψης στο στόχο «Σουπιά», ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο θα έχει το γεγονός ότι θα είναι το πλησιέστερο προς τις ακτές μας κοίτασμα. Αυτό πιθανόν να ανατρέψει αισθητά τους σχεδιασμούς για εξασφάλιση φυσικού αερίου για τις εγχώριες ανάγκες, αφού το κόστος ανάπτυξης και αγωγών προς τις ακτές της Κύπρου θα είναι αισθητά μικρότερο. Συγκεκριμένα θα μιλούμε για αγωγούς περίπου 60 χιλιομέτρων μέχρι το Βασιλικό, έναντι των περίπου 180 χιλιομέτρων που απέχει το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν ήταν τυχαίες και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλζι, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή, ότι «αν βρεθούν μικρές δομές θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο». Να σημειωθεί ότι και ο στόχος «Καλύψω» στο τεμάχιο «6» είναι σε πολύ πιο μικρή απόσταση από τις ακτές απ’ ό,τι το «Αφροδίτη».

Τις πληροφορίες για το νέο γεωλογικό μοντέλο στη βάση του οποίου θα γίνει η γεώτρηση στο τεμάχιο «3» επιβεβαίωσε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνος Κελάμης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Active», τονίζοντας και τις προοπτικές που ανοίγει πιθανή επιτυχία.

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Σε περιφεριακό επίπεδο πιθανή επιτυχία στον στόχο «Σουπιά», ανεξάρτητα από το μέγεθος πιθανού κοιτάσματος, θα ανοίξει και πιο νέους ορίζοντες από αυτούς που άνοιξε η ανακάλυψη στο «Ζορ», αφού θα ενθαρρύνει νέες έρευνες και γεωτρήσεις σε ανάλογες γεωλογικές διαμορφώσεις, όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε όλες τις γειτονικές.

Π. Κελάμης: Έρχεται «τσουνάμι γεωτρήσεων» στην ΑΟΖ

Το 2018 θα έχουμε «τσουνάμι γεωτρήσεων» στην Κύπρο ανέφερε στον ACTIVE ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της ΕΥΚ Πάνος Κελάμης. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ ο κύριος Κελάμης εξέφρασε αισιοδοξία στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας ότι οι δύο εξαγγελθείσες γεωτρήσεις στα τεμάχια «Σουπιά» και «Καλυψώ» που εξαγγέλθηκαν από την ΕΝΙ, είναι η συνέχεια του «Ονησίφορου», ειδικά στο «Καλυψώ», είναι η δεύτερη γεώτρηση σε κοίτασμα τύπου «Ζορ» και είναι εξαιρετικής σημασίας.

«Είναι μία μορφή Ζορ στο Καλυψώ αλλά από πλευράς καινούριου γεωλογικού επιπέδου είναι το τεμάχιο Σουπιά. Για πρώτη φορά έχουμε ένα καινούριο γεωλογικό επίπεδο υδρογονανθράκων και δεικνύει το ενδιαφέρον της ΕΝΙ στην περιοχή που ψάχνει για νέες γεωλογικές δομές. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ανεξερεύνητη, ειδικά η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε πολλές ακόμα γεωτρήσεις για να καταλάβουμε τη γεωλογία και όσο αποκτούμε γνώση, τόσο αυξάνουμε την πιθανότητα εντοπισμού πετρελαίου και αερίου».

Το 2015 ανέφερε ο κύριος Κελάμης όταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα «Ζορ» και δεν ήταν αναμενόμενο, μας έδωσε νέα δομή και άλλαξε τα δεδομένα. Τώρα αναζητούνται ανθρακούχα πετρώματα που είναι μεν πιο δύσκολα από τα αμμώδη, που ήταν το «Ζορ», αλλά προσφέρουν σίγουρα περισσότερες ευκαιρίες.

Πρέπει να εξετάζουμε τα δεδομένα κι αυτό που κάνουμε τώρα είναι να συγκρίνουμε όλα τα δεδομένα των γεωτρήσεων που δεν ήταν εμφανή στις σεισμογραφικές έρευνες. Οι όποιες κινήσεις έγιναν στη σωστή χρονική περίοδο, ανέφερε ο κύριος Κελάμης, συνιστώντας υπομονή για τα μελλοντικά ευρήματα.

«Η Κύπρος το 2018 θα έχει μεγαλύτερο αριθμό γεωτρήσεων από άλλες χώρες. Εργαζόμαστε αναλύοντας τα σεισμογραφικά δεδομένα και προσπαθούμε να επεκταθούμε. Οι αναλύσεις των εταιρειών θα μας δώσουν και τη σωστή καθοδήγηση».

Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΥΚ, ο κύριος Κελάμης αναφέρθηκε σε μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Εταιρεία Υδρογονανθράκων, αλλά υπάρχει διαρκής επικοινωνία με Κυπρίους επιστήμονες εντός και εκτός Κύπρου.

Οι εταιρείες κολοσσοί δεν επέλεξαν τυχαία την Κύπρο συμπλήρωσε, καθώς οι επιτυχίες της ΕΝΙ όπως το «Ζορ» έχουν αλλάξει το παιγνίδι στη Μεσόγειο. Και η παρουσία της ΤΟΤΑΛ στην Κύπρο είναι σημαντική, αλλά και η Exxon Mobil θα τρυπήσει το 2018 για πρώτη φορά στη Μεσόγειο.

(από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος»)