Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πεποίθησή του ότι η χώρα μας πρέπει να απελευθερώσει τις σημαντικές παραγωγικές της δυνάμεις προκειμένου να πετύχει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άλμα, εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πεποίθησή του ότι η χώρα μας πρέπει να απελευθερώσει τις σημαντικές παραγωγικές της δυνάμεις προκειμένου να πετύχει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άλμα, εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε απευθυνόμενος σε Έλληνες δημοσιογράφους, η συνετή διαχείριση των πλεονασμάτων και η άμεση ελάφρυνση της φορολογίας σε συνδυασμό με τις παραγωγικές προοπτικές, συνθέτουν το τρίπτυχο που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε σε γεύμα εργασίας της Eurobank στη Λευκωσία, μιλώντας για τον γρήγορο απεγκλωβισμό της Κύπρου από το μνημόνιο, επέμεινε στην άποψη ότι πανευρωπαϊκά πρέπει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις από τα βαρίδια της υπερβολικής φορολογίας, της γραφειοκρατίας και των υπερβολικών ρυθμίσεων, καθώς έτσι αποστερούν από τις ευρωπαϊκές οικονομίες την αναπτυξιακή προοπτική. «Προφανώς η υπαγωγή μιας χώρας σε μνημόνια είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, όμως το μνημόνιο είχε και πολλά σωστά πράγματα. Έτσι το παρουσιάσαμε και αυτό μας βοήθησε να εξασφαλίσουμε την ανοχή της κοινωνίας και την υποστήριξη του πολιτικού συστήματος» σημείωσε ο υπουργός, περιγράφοντας την κατάσταση της Κύπρου κατά την περίοδο εκείνη.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Μεγαλόνησος κατάφερε σε μία χρονιά και πήγε το έλλειμμα από το 6% στο 0 με περικοπή δημόσιων δαπανών, μειώνοντάς τες μεταξύ του 2014 και του 2013 κατά 10%, με αποτέλεσμα έκτοτε να μη χρειαστεί να λάβει κανένα μέτρο. «Το 2017 έκλεισε με πραγματικό ταμειακό πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ και με αυτό προεξοφλήσαμε χρέος 600 εκατ. ευρώ. Με το πλεόνασμα μειώνουμε τα παλιά χρέη» είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει μια υγιή βιώσιμη ανάπτυξη, που δεν υποστηρίζεται πλασματικά από αλόγιστες υπερβολικές δημόσιες δαπάνες και αλόγιστο τραπεζικό δανεισμό.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ακόμη και στην επένδυση ύψους 550 εκατ. ευρώ από μεγάλο όμιλο του Χονγκ Κονγκ που έγινε αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο και αφορά την αδειοδότηση του μεγαλύτερου καζίνο στην Ευρώπη. Όπως είπε, η επένδυση αυτή θα φέρει άμεσα επαναλαμβανόμενα έσοδα για το κράτος, ύψους 150 εκατ. ευρώ, όσο ήταν το αντίστοιχο έσοδο από τους αντίστοιχους φόρους για ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης που είχαν επιβληθεί στην Κύπρο και καταργήθηκαν την 1η/1/2017.

Μιλώντας ακόμη για τον τραπεζικό τομέα, επεσήμανε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά ο ιδιωτικός δανεισμός, κατά 20 δισ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης (στο τέλος του 2012 με αρχές του 2013 ο ιδιωτικός δανεισμός είχε εκτοξευθεί στα 72 δισ. ευρώ, ενισχυόμενος κατά 50 δισ. ευρώ τη δεκαετία προ της κορύφωσης της κρίσης), εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ αφορούν μη εξυπηρετούμενο δανεισμό. Όπως είπε, έχει εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPLs. Έχει θεσπιστεί διαδικασία εκποιήσεων καθώς και πλαίσιο αφερεγγυότητας, πλαίσιο για πωλήσεις δανείων, καθώς και ο θεσμός του χρηματοοικονομικού επιτρόπου για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, η νομοθέτηση των εκποιήσεων αφορά την πώληση της υποθήκης (ακινήτου), η οποία μπορεί να γίνει στη βάση συναινετικής ανταλλαγής με τον δανειολήπτη. Μάλιστα, η κυπριακή Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει φορολογικό κίνητρο για την εθελοντική ανταλλαγή ακινήτων. Παράλληλα, η πώληση δανείων που μπορεί να γίνει σε fund δεν επιφέρει καμία αλλαγή στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δανειολήπτη.

Με τις διευκρινίσεις αυτές ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να άρει και τις παρανοήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα σχετικά με το ότι η Κύπρος έχει νομοθετήσει μια υποχρεωτική διαδικασία, κατά την οποία η τράπεζα, πριν από την πώληση δανείου σε fund, απευθύνει πρόσκληση εξαγοράς στον οφειλέτη δανειολήπτη.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)