Απογοητευτικές οι Επιδόσεις της Ελλάδας στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση

Απογοητευτικές οι Επιδόσεις της Ελλάδας στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
της Δήμητρας Μανιφάβα
Τρι, 16 Ιανουαρίου 2018 - 16:46
Σε μεγάλη απόσταση από το «τρένο» της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης βρίσκεται η Ελλάδα, όχι τόσο διότι της λείπουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι φυσικοί πόροι και οι υποδομές, αλλά διότι δεν έχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τις απαιτούμενες επενδύσεις σε τεχνολογία

Σε μεγάλη απόσταση από το «τρένο» της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης βρίσκεται η Ελλάδα, όχι τόσο διότι της λείπουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι φυσικοί πόροι και οι υποδομές, αλλά διότι δεν έχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τις απαιτούμενες επενδύσεις σε τεχνολογία. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum - WEF) με τίτλο «Ετοιμότητα για το μέλλον της παραγωγής», η οποία εξετάζει τη δομή και τις παραμέτρους της παραγωγικής διαδικασίας σε 100 χώρες.

Από την εξέταση 59 επιμέρους παραγόντων προκύπτει ότι η Ελλάδα ανήκει στην περισσότερο μειονεκτική ομάδα, αυτή των αναδυόμενων χωρών, οι οποίες χαρακτηρίζονται σήμερα από περιορισμένη παραγωγική βάση, καθώς και από πολύ χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις άλλες παραμέτρους της παραγωγικής διαδικασίας. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό από τα παλαιά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανήκει στην ομάδα αυτή.

Σε ό,τι αφορά τη δομή της παραγωγής, η Ελλάδα παίρνει κάτω από τη βάση, καθώς συγκεντρώνει βαθμολογία 4,4 με άριστα το 10, ενώ σε ό,τι αφορά τις άλλες παραμέτρους της παραγωγής η γενική βαθμολογία είναι 5. Πλέον αδύναμα στοιχεία της αναδεικνύονται η τεχνολογία και καινοτομία (με συνολική βαθμολογία 4,1), καθώς και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρείν, με συνολική βαθμολογία 4,9.

Ειδικότερα, αν και το 69% το πληθυσμού χρησιμοποιεί Ιnternet, η χώρα μας λαμβάνει βαθμό 3,7 (με άριστα το 7) σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα αυτό και στη μεταφορά τεχνολογίας. Πολύ χαμηλότερος είναι ο βαθμός (2,9 επίσης με άριστα το 7) σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε αναδυόμενες τεχνολογίες.

Οι πλέον απογοητευτικές επιδόσεις εντοπίζονται στην αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου. Ειδικότερα, ως προς την αποτελεσματικότητα του κανονιστικού πλαισίου η Ελλάδα βαθμολογείται με 67,8 (με άριστα το 100), ενώ παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση (44 με άριστα το 100) σε ό,τι αφορά την αντίληψη περί ύπαρξης διαφθοράς. Με άριστα το 2,5 συγκεντρώνει βαθμολογία μόλις 0,2 ως προς την εφαρμογή των νόμων, παράγοντας που αξιολογείται κυρίως με βάση την επικρατούσα αντίληψη.

Σε ποιους τομείς η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις; Δυστυχώς πρόκειται για δύο παράγοντες που σχετίζονται ευθέως με τις μελλοντικές προοπτικές: πρώτον, κατατάσσεται στην 95η θέση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύει και να διατηρεί τα ταλέντα εντός των συνόρων της και δεύτερον, κατατάσσεται στην 100ή θέση ως προς το εάν η κυβέρνηση έχει μακροπρόθεσμο όραμα.

Ποιες είναι οι λύσεις για την Ελλάδα και συνολικά για τις χώρες που βρίσκονται στην ίδια ομάδα; Σύμφωνα με την έκθεση προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")