Την έγκρισή του για την υλοποίηση του επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση ή την έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης ή πώλησης του συνόλου των 19 θεματικών ενοτήτων ευθύνης του, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Την έγκρισή του για την υλοποίηση του επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση ή την έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης ή πώλησης του συνόλου των 19 θεματικών ενοτήτων ευθύνης του, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Οι δράσεις περιλαμβάνουν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης των ενεργειακών συμμετοχών σε ΔΕΗ (17%), ΕΛΠΕ (35,5%) και ΔΕΠΑ, όπως και του ΟΤΕ, έως και την πώληση μειοψηφικών πακέτων στις εταιρείες ύδρευσης (24% στην ΕΥΑΘ και 11% στην ΕΥΔΑΠ).

 

Κλείσιμο συναλλαγών

Προβλέπει ακόμα το κλείσιμο συναλλαγών όπως του Ελληνικού, του ΟΛΘ, της Αφάντου και του ΔΕΣΦΑ, αλλά και μια σειρά νέων παραχωρήσεων στα περιφερειακά λιμάνια όπως και μαρίνες μεταξύ των οποίων της Μυκόνου και της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα, σχεδιάζεται η έναρξη της παραχώρησης ακινήτων όπως της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών στο Ηράκλειο, 785 στρεμμάτων στις Θερμοπύλες, 1.500 στρεμμάτων του Κάμπινγκ και της Λουτρόπολης στα Καμένα Βούρλα και του Ξενία Κύθνου. Προβλέπεται επίσης η υπογραφή συμφωνητικού τροποποίησης παραρτημάτων των συμβάσεων παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τις οποίες η Fraport Greece και το Δημόσιο έχουν συμφωνήσει ύστερα από το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους από την παραχωρησιούχο.

Για το Ελληνικό εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΟΙΠ τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν, έπειτα από έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση, τη σύσταση φορέα διαχείρισης των ελεύθερων και δημόσιων χώρων, τη μετεγκατάσταση των φορέων που βρίσκονται στην έκταση, τη διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ και τη μεταβίβαση των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε. που αγοράζει ο επενδυτής για να γίνει τελικά το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Για την Αφάντου στη Ρόδο εγκρίθηκε η υλοποίηση μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης με το υπουργείο Πολιτισμού και η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ώστε να γίνει η υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας και το οικονομικό κλείσιμο συναλλαγής.

Για τον ΟΛΘ εγκρίθηκαν η υπογραφή αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Δημοσίου και η κύρωσή της από τη Βουλή. Εγκρίθηκε επίσης η σταδιακή έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια εκείνα που θα προστεθούν όπως η Αλεξανδρούπολη, η Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο, ο Βόλος κ.λπ. Για την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές στις 14/02/2018. Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αναμένονται οι εγκρίσεις από την Ε.Ε. για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και, αμέσως μετά την ψήφιση και από τη Βουλή, εγκρίθηκε η έναρξη της πώλησης του 30% των μετοχών, με χρηματοοικονομικούς συμβούλους τις Deutsche Bank και Eurobank.

 

Μύκονος

Για πρώτη φορά εμφανίζεται στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και η παραχώρηση του λιμένα και της μαρίνας Μυκόνου και ειδικότερα του Νέου Λιμένα Τούρλου. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο λιμένας με τρεις διακριτές δραστηριότητες (επιβατηγός ναυτιλία, κρουαζιέρα και μαρίνα).

Εξετάζεται ο βέλτιστος τρόπος παραχώρησης είτε ως σύνολο είτε ως παραχώρηση κάθε μιας δραστηριότητας ξεχωριστά και η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για τον διαγωνισμό αξιοποίησης του λιμένα στο σύνολό του ή της μαρίνας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2018.

Τρέχουν επίσης οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Αλίμου, Πύλου, Χίου και ξεκινάει διαδικασία παραχώρησης και για τη μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού).

 

Ξεκινάει η διάθεση ενεργειακών συμμετοχών

Για τον ΔΕΣΦΑ προβλέπονται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 16 Φεβρουαρίου 2018 και κατόπιν οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις και να εισπραχθεί το τίμημα.

Για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) προβλέπεται πως Goldman Sachs και Εθνική Τράπεζα θα υλοποιήσουν τη μέθοδο αξιοποίησης που θα αποφασίσει φέτος το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ».

Για την αξιοποίηση του 17% της ΔΕΗ δεν έχει ακόμα επιλεγεί ο στρατηγικός σύμβουλος, αλλά επισημαίνεται πως θα γίνει «αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης του 17% των μετοχών του.

Για τη ΔΕΠΑ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35%) έχουν επιλεγεί ως σύμβουλοι η Τράπεζα Πειραιώς και η Kantor, με βάση μελέτη των οποίων θα εξεταστούν οι εναλλακτικές επιλογές αξιοποίησης του 65% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ, και στη συνέχεια, αφού αποφασιστεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιοποίησης και η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων.

Για την ΕΥΑΘ εγκρίθηκε η πώληση του 24% των μετοχών της εταιρείας (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74%) και η αξιολόγηση και επιλογή από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας. ΕΥΑΘ και Ειδική Γραμματεία Υδάτων πρέπει να προσδιορίσουν την τιμολογιακή πολιτική της και η διοίκηση της ΕΥΑΘ το κόστος παροχής υπηρεσιών ύδατος.

Για την ΕΥΔΑΠ εγκρίθηκε η πώληση του 11% από το 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Οι εκκρεμότητες είναι παρόμοιες με της ΕΥΑΘ, αλλά πρέπει να αναθεωρηθεί με επεκταθεί και η σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο.

Εγκρίθηκε επίσης η πώληση του 5% του ΟΤΕ και η πρόσληψη νομικού συμβούλου.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)