Το εγχείρημα μοιάζει κάθε μέρα και δυσκολότερο, καθώς πλέον εκτός από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που απομακρύνονται από τον λιγνίτη και ένας ασφαλιστικός κολοσσός αποφασίζει να ρίξει «μαύρο» στο κάρβουνο.
Η Allianz δήλωσε ότι επιθυμεί να καταργήσει κάθε ασφάλιση στον άνθρακα, σταδιακά έως τα 2040, με στόχο τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μίγμα απαλλαγμένο από τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, η γερμανική Allianz, δήλωσε την πρόθεσή της να σταματήσει άμεσα την ασφάλιση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των ανθρακωρυχείων, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, μετά την έντονη κριτική από περιβαλλοντικές ομάδες.
Η συγκεκριμένη απόφαση της ασφαλιστικής εταιρείας, ουσιαστικά αποτελεί μια προέκταση της πολιτικής που είχε αποφασίσει να ακολουθήσει το 2015, η οποία προσανατολιζόταν στο «πάγωμα» των επενδύσεων σε εταιρείες, οι οποίες δεν περιορίζουν τις εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ΄ επέκταση για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στελέχη της εταιρείες, η Allianz θέλει να αποκόψει τον μεγαλύτερο «δολοφόνο» του κλίματος από τις βασικές του δραστηριότητες. Η απόφαση αυτή της Allianz, σε συνδυασμό με τις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές για τα ορυκτά καύσιμα και τις αυξήσεις των δικαιωμάτων εκπομπών, καθώς και με το υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον έως σήμερα για τους ελληνικούς λιγνίτες, μειώνουν τις πιθανότητες ενός καλού τιμήματος για τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, το οποίο θα έδινε μια ανάσα και στα δύσκολα οικονομικά της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, θα γίνει η αποτίμηση των μονάδων που θα πωληθούν από ανεξάρτητους εκτιμητές, οι οποίοι θα δώσουν ένα εύρος τιμήματος, ελπίζοντας ότι οι προσφορές των υποψήφιων επενδυτών θα πλησιάζουν προς το ανώτατο όριο. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της επιχείρησης, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική κατά τη φάση μετασχηματισμού της αγοράς ενέργειας αλλά και μετά τη λιγνιτική αποεπένδυση. Επεσήμανε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο ενεργειακός σχεδιασμός, προϋπόθεση, όπως είπε για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, καθώς θα καθορίσει τη θέση του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα τα επόμενα χρόνια, στοιχείο που πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος επενδυτής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει νόημα η αποεπένδυση εάν ο λιγνίτης δεν υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό. Σε αυτή την περίπτωση, όπως σημείωσε, θα πρέπει η ΔΕΗ να ξεκινήσει τη διαδικασία αποξήλωσης των λιγνιτικών μονάδων, αν και όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, «η πολιτεία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό έχει κόστος, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη».
Στο μεταξύ, σήμερα στις 15.00 αναμένεται να γίνει η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ – μετά την αναβολή της την προηγούμενη βδομάδα εξαιτίας της κατάληψης της ΓΕΝΟΠ - προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Αναμένεται η έγκριση των συμβούλων που θα επιβλέπουν τη διαδικασία της απόσχισης και ενημέρωση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού και της σύστασης των νέων εταιρειών, οι οποίες θα πωληθούν σε επενδυτές.