Φυσικό Αέριο και Πράσινη Ενέργεια οι Τελευταίες Ενεργειακές Ουρές με τους Θεσμούς

Φυσικό Αέριο και Πράσινη Ενέργεια οι Τελευταίες Ενεργειακές Ουρές με τους Θεσμούς
του Χάρη Φλουδόπουλου
Τρι, 8 Μαΐου 2018 - 09:29

Δεν τίθεται θέμα αλλαγής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ώστε να προσαρμοστούν στην υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, ενόψει της έλευσης του κλιμακίου των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Παρά το ότι το θέμα τέθηκε σε τεχνικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις σκέψεις των τεχνοκρατών των Βρυξελλών και δε συζητά ενίσχυση του ρόλου της υδροηλεκτρικής παραγωγής στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που διενεργούνται με στόχο το άνοιγμα της αγοράς λιανικής και την πρόσβαση των τρίτων προμηθευτών στο φθηνό καλάθι ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (λιγνίτες, νερά).

Αντίθετα ανοιχτά παραμένουν ενόψει των συζητήσεων με τους θεσμούς τα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ και στο άνοιγμα της αγοράς αερίου και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Για τη χρηματοδότηση της αγοράς ΑΠΕ, το υπουργείο κατεβαίνει στις συζητήσεις με στόχο να συζητήσει την αντικατάσταση της χρέωσης προμηθευτή και το σχήμα χρηματοδότησης της αγοράς ΑΠΕ από το 2019 και μετά. Για φέτος δεν υπάρχει σύμφωνα με το υπουργείο θέμα περαιτέρω αλλαγών (έχει αποφασιστεί η μείωση της χρέωσης κατά 35%) ενώ για το 2019 εξετάζεται η εισαγωγή μέσω ενεργειακού χρηματιστηρίου των λεγόμενων πράσινων πιστοποιητικών. Τα πιστοποιητικά αυτά θα αγοράζονται από τους προμηθευτές και θα συνεχίσουν να αποτελούν "ανταγωνιστική αποζημίωση" για τις ΑΠΕ, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός "οι ΑΠΕ μειώνουν τη χονδρεμπορική τιμή και επομένως το κόστος αυτό πρέπει να το πληρώσουν οι προμηθευτές". Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.

Τέλος για την αγορά αερίου, οι διαπραγματεύσεις για τις ΕΠΑ έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχει ήδη συμφωνία για απόκτηση του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής, ενώ αντίστοιχα η Eni θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Ζενίθ (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας). Απομένει να υπάρξει συμφωνία και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την οποία το ΥΠΕΝ έχει προετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση που προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας holding, μέρος της οποίας θα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στο χρηματιστήριο και η οποία θα έχει τρεις θυγατρικές, μία για τα δίκτυα, μία με την εμπορική δραστηριότητα και μία για τα διεθνή project φυσικού αερίου. Στις θυγατρικές, ειδικά της εμπορίας θα μπορεί να εισέλθει και στρατηγικός επενδυτής.

Εδώ βεβαίως υπάρχει ένα ανοιχτό ζήτημα που αφορά στο πόσα χρήματα θα φέρει για το ταμείο το προτεινόμενο μοντέλο. Ωστόσο η υπεραπόδοση εσόδων της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ (535 εκατ. ευρώ έναντι 400 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί) δίνει δυνατότητα στο ΥΠΕΝ να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη άνεση τα σχέδιά του για τη ΔΕΠΑ, για την αποκρατικοποίηση της οποίας έχουν προϋπολογιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ.

 

(capital.gr)