B. Albayrak: Η Τουρκία Θα Ξεκινήσει το Καλοκαίρι την Πρώτη της Γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο

B. Albayrak: Η Τουρκία Θα Ξεκινήσει το Καλοκαίρι την Πρώτη της Γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο
energia.gr
Δευ, 14 Μαΐου 2018 - 08:23

Η Τουρκία θα ξεκινήσει την πρώτη γεώτρησή της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο πριν από το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Berat Albayrak.

Ο Albayrak, χαιρετίζοντας το «μεγάλο επίτευγμα της Τουρκίας στο πλαίσιο της Εθνικής Ενεργειακής και Μεταλλευτικής Πολιτικής», δήλωσε: «Καταβάλλουμε, επίσης, μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα χαθεί αυτός ο χρονικός στόχος».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, θα αρχίσει μια νέα περίοδος για την Τουρκία.

«Θα γράψουμε μια νέα ιστορία στην επόμενη περίοδο, καθώς ανοίγονται μπροστά μας πολλοί νέοι δρόμοι. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το πρώτο ολοκληρωμένο ηλιακό εργοστάσιο της Τουρκίας θα έχει ξεκινήσει την παραγωγή τουρκικών ηλιακών panels», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η χώρα θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για ένα εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών.

Ο Albayrak δήλωσε, επίσης, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 12 Ιουνίου, ενώ αναμένεται να εγκαινιαστεί από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev.

Η αρχική δυναμικότητα του TANAP ανά έτος θα είναι 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, από τα οποία στην Τουρκία θα διοχετεύονται τα 6 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα 10 δισ. κυβικά μέτρα θα κατευθύνονται στην Ευρώπη.