Κάποια από τα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν, χθες, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνει η παρουσίαση δύο αξιόλογων παραδειγμάτων εφαρμογής γεωθερμικών συστημάτων, από τον ενεργειακό σύμβουλο κ. Γιώργο Φραγκογιάννη. Το πρώτο είναι το σχολικό συγκρότημα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου πάρθηκε μια σειρά μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης και χρήσης ΑΠΕ, για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου.
«Μια από τις παρεμβάσεις που έγινε στο κτίριο είναι και η χρήση γεωθερμικής αντλίας θερμότητας σε αντικατάσταση της αντλίας θερμότητας αέρος που υπήρχε στο σχολικό συγκρότημα», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης προσθέτοντας πως βασικό στοιχείο της επιτυχίας ήταν η σωστή μεθοδολογία που υλοποιήθηκε, καθώς μία από τις πρώτες παρεμβάσεις που έγιναν στο σχολείο ήταν η συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.Μάλιστα,όπως εξήγησε, "ακόμα και να εγκαταστήσεις ένα γεωθερμικό σύστημα χωρίς τις απαιτούμενες δράσεις που θα καταστήσουν ενεργειακό αποδοτικό το κτίριο δεν θα πετύχεις κάτι".
Η δεύτερη σειρά δράσεων ήταν η αντικατάσταση φωτισμού για τη μείωση των ηλεκτρικών καταναλώσεων, αλλά και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης/ψύξης με γεωθερμικό σύστημα. Με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέχεται στα 400.000 ευρώ.
Το δεύτερο παράδειγμα αποτέλεσε ένας βρεφονηπιακός σταθμός στο Χαλάνδρι, ο οποίος λειτουργεί από το 2006, όπου το γεωθερμικό σύστημα λειτουργεί από την αρχή της κατασκευής του κτιρίου.
Ένα ακόμα αξιόλογο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα PRODESA, που εφαρμόζεται σε πέντε δήμους της Αττικής(Άλιμος, Αγιος Δημήτριος,Γλυφάδα, Βάρη, Άγιοι Ανάργυροι), με την συνολική επένδυση του έργου να ανέρχεται στα 20,4 εκατ. ευρώ. Η κα Αθανασάκου από την εταιρία ΕΥΔΙΤΗ αναφέρει πως η τρέχουσα κατανάλωση σε κτίρια και οδοφωτισμό στους πέντε δήμους υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 79,07GW ενώ με τις επικείμενες παρεμβάσεις μειώνεται σε 45,65GW ανά έτος. Επίσης, η κα Αθανασάκου τόνισε πως «στόχοι του έργου PRODESA είναι η ομαδοποίηση των ενεργειακών επεμβάσεων, ώστε να μπορούν να εκτελεσθούν με συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης».
Οι παρεμβάσεις στο κελύφη των κτιρίων με σκοπό την βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, συνδέεται σε ένα βαθμό και με ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της ενεργειακής φτώχειας. Στο συνέδριο μάλιστα,παρουσιάστηκαν τα ενδιαφέροντα στοιχεία μιας πανευρωπαϊκής έρευνας που είναι σε εξέλιξη για την ενεργειακή φτώχεια. Η έρευνα διεξάγεται πανευρωπαϊκά από το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Housing Europe, το Metropolitan Research Institute, το Estonian Union Of Co-Operative Housing Associations και το Energiaklub.
Η κα Αλίς Κοροβέση από το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης σημείωσε πως η ενεργειακή φτώχεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην Ευρώπη καθώς μόνο το 2016 τουλάχιστον 50 εκατ. άνθρωποι δεν μπορούσαν να κρατήσουν ζεστό το σπίτι τους. Σύμφωνα με έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ερώτηση «ποια είναι η κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείτε για να διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό κατά τη χειμερινή περίοδο; Το 27,68% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ο ηλεκτρισμός το 24,11% το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο το 38,39% και μόλις το 6,25% τα πέλλετ. Στην ερώτηση αν νοιώθετε άβολα τη χειμερινή/θερινή περίοδο στο σπίτι σας το 15,18% απάντησε συχνά και το 54,46% μερικές φορές. Επίσης, ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις στο ερώτημα «πόσο εξοικειωμένοι είστε με τον όρο «ενεργειακή φτώχεια» με το 37,5% να απαντά πολύ εξοικειωμένοι και το 21,43% αρκετά. Επιπλέον, το 63,39% απαντά πως η ενεργειακή φτώχεια θα πρέπει να ανησυχήσει τους Ευρωπαίους, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός πώς το 16,7% αντιμετώπισε πρόβλημα αδυναμίας πληρωμής λογαριασμών ρεύματος και το 35,7% απαντά μερικές φορές. Σε ό,τι αφορά τις λύσεις που πρέπει να δοθούν απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια το 68% απαντά λήψη μέτρων, όπως η δοκιμή στεγανότητας, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, η χρήση φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών.