Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας φαίνεται να είναι η μόνη εφικτή λύση για την Ήπειρο, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καρχιμάνης.

Κατά τη σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου την Παρασκευή, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι ήδη εκπονείται μελέτη εγκατάστασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση της μονάδας αερίου στην Ηγουμενίτσα είναι η μόνη σίγουρη προοπτική για να μπορέσει η Ήπειρος να αποκτήσει πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια, κάτι που είχε εξαγγείλει από τα Γιάννενα και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του περασμένου Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μείνει έξω από το σχεδιασμό για την ανάπτυξη των δικτύων αγωγών αερίου σε όλη τη χώρα, καθώς όταν επρόκειτο να προχωρήσει ο ελληνοϊταλικός αγωγός, οι αντιδράσεις στην Πάργα, την Πέρδικα και τα Σύβοτα ήταν τόσες, που οδήγησαν από αναβολή σε αναβολή, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πλήρης ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα παράλια της Θεσπρωτίας, από το 2013 είχε ξεκαθαριστεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη που χειρίζεται το θέμα ότι πλέον η λύση που αναζητείται είναι στην τεχνολογία GNG/LNG.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη ΔΕΠΑ και πλέον όλες οι ενέργειες κινούνται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ο μοναδικός τρόπος για να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο η Ήπειρος, είναι μέσω της τροφοδοσίας της μέσω του λιμένος Ηγουμενίτσας. Για να μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, η Περιφέρεια έχει ζητήσει στοιχεία από όλες τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και τις μεγάλες δημόσιες μονάδες της περιοχής.

Την περίοδο αυτή, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, εκπονείται μελέτη από την POSEIDON για Πειραιά-Πάτρα-Ηγουμενίτσα. Ειδικά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εκπονείται μελέτη εγκατάστασης LNG με τη συνεργασία ΔΕΠΑ- POSEIDON στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ ετοιμάζεται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων.

Για την κατασκευή του έργου, ενδιαφέρεται η ίδια η ΔΕΠΑ. Υπάρχει ωστόσο μια καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας κωλυσιεργεί για την έγκριση του Master Plan του λιμανιού Ηγουμενίτσας. Αυτό υποχρεώνει την Περιφέρεια να μεταθέσει την υποβολή των σχεδίων- προτάσεών της από τις αρχές Ιουλίου, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για την επιτάχυνση της έγκρισης του Master Plan, ζητήθηκε από τους μελετητές παρέμβαση προς το Υπουργείο από την Περιφέρεια.

Εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η εγκατάσταση της μονάδας LNG στην Ηγουμενίτσα, είναι η μόνη σίγουρη προοπτική για να μπορέσει η Ήπειρος να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικό αέριο και σε φτηνή ενέργεια, κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δέκα ημέρες ο δήμαρχος Ιωαννίνων, από την πλευρά του, κάλεσε όλους τους δημάρχους σε ενιαίο πανηπειρωτικό μέτωπο προκειμένου να τροφοδοτηθεί και η Ήπειρος με φυσικό αέριο.