Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Οργανισμού για την αφορά φυσικού αερίου, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, η Κίνα αναμένεται να κυριαρχήσει στην αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ως το 2022, «χάρη εν μέρει στην κινεζική πολιτική ‘Blue Skies’ (σ.σ. το πακέτο μέτρων της κινεζικής κυβέρνησης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα) και τη στοχευμένη προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα».
Ο IEA αναφέρει ότι η βιομηχανία θα αποτελέσει το βασικό μοχλό αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα, με κυρίαρχους τους τομείς των χημικών προϊόντων και της μεταποίησης.
«Εν τω μεταξύ, η ζήτηση φυσικού αερίου στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις ωφελείται σαφώς από την επικρατούσα τάση μετάβασης από τον άνθρακα στο αέριο», προσθέτει η έκθεση.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΙΕΑ αναδεικνύουν ότι η βιομηχανία πρόκειται να αποτελέσει το πεδίο μίας διπλής μετάβασης, με το φυσικό αέριο να χρησιμοποιείται όχι μόνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, αλλά και ως πρώτη ύλη στη χημική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι ΗΠΑ αναμένεται να αντιπροσωπεύσουν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της προσφοράς, αλλά και τη χώρα που θα κυριαρχήσει στην αύξηση των εξαγωγών.
«Εν τω μεταξύ, η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές αυξάνεται, οδηγώντας σε δυνητικό ανταγωνισμό μεταξύ των παραδοσιακών προμηθευτών -όπως η Ρωσία- και τις νέες πηγές προμήθειας αερίου, κυρίως LNG», επισημαίνεται.
Ο Οργανισμός υπογραμμίζει, επίσης, ότι το LNG αποτέλεσε τη βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης του εμπορίου φυσικού αερίου, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ιαπωνία παραμένει η μεγαλύτερη εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας βλέπουν το μερίδιό τους να αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας στο 45% του όγκου των εμπορικών συναλλαγών ως το 2023, υπερδιπλασιάζοντας το μερίδιό τους σε σύγκριση με το 2013.