Ηχηρό Ράπισμα της Καλιφόρνια στην Πολιτική Τραμπ για το Κλίμα

Ηχηρό Ράπισμα της Καλιφόρνια στην Πολιτική Τραμπ για το Κλίμα
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 3 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:17

Η Καλιφόρνια προωθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει πως εφεξής το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που έχει κρατήσει ο Αμερικανός πρόεδρος σε σχέση με τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Παρισιού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερουσία και τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζέρι Μπράουν, επιδιώκει μια πλήρη στροφή προς την καθαρή ενέργεια, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, μέχρι το 2045. Η Καλιφόρνια έτσι απομακρύνεται από τον άνθρακα με τους Ρεπουμπλικάνους, όμως, να ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και θα οδηγούσε σε άνοδο τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει ήδη θέσει φιλόδοξους στόχους για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης, έχει ήδη εγκριθεί ένας νόμος που απαιτεί τα νεόδμητα σπίτια να είναι εξοπλισμένα για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, τον Ιούλιο, η πολιτεία ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές ρύπων ήταν χαμηλότερες από το 1990.

Το νομοσχέδιο για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συντάχθηκε από τον γερουσιαστή Κέβιν ντε Λεόν, ο οποίος το χαρακτήρισε «νίκη για τον καθαρό αέρα». «Είναι μια νίκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής που αυτή αφήνει στο πέρασμά της» τόνισε. Την ίδια ώρα ο προκάτοχος του Μπράουν Αρνολντ Σβαλτζενεγκερ, παρότρυνε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη νομοθεσία και να παραμερίσουν όσους επιθυμούν να σταματήσουν την πρόοδο. Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν πως η επιρροή της οικονομίας της Καλιφόρνιας θα μπορούσε να βοηθήσει άλλες πολιτείες, όπως η Μασαχουσέτη και το Νιου Τζέρσεϋ, να κάνουν το ίδιο.

Την ίδια ώρα, η ΜΚΟ Environmental America διαπιστώνει ότι οι Η.Π.Α. παράγουν σχεδόν έξι φορές περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο σε σχέση με το 2008 και εννέα πολιτείες παράγουν περισσότερο από το 20% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πέρυσι, οι Η.Π.Α. παρήγαγαν ρεκόρ ηλιακής ενέργειας. Ειδικότερα, παρήγαγαν 39 φορές περισσότερη ηλιακή ενέργεια απ’ ό, τι πριν από μία δεκαετία. Το 2008, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια αντιστοιχούσε στο 0,05% της συνολικής παραγωγής, ενώ το 2007 έφτασε στο 7%. Ποσοστό ικανό να τροφοδοτήσει 7 εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση ραγδαία ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία παρουσίασε και η αιολική ενέργεια. Από το 2008 έως το 2017, η αμερικανική παραγωγή αιολικής ενέργειας σχεδόν πενταπλασιάστηκε. Πέρυσι, οι ανεμογεννήτριες παρήγαγαν το 6,9% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αμερικής, αρκετή για να τροφοδοτήσει σχεδόν 24 εκατομμύρια σπίτια, ενώ αναλυτές προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη καθώς η αιολική βιομηχανία της Αμερικής αρχίζει να απογειώνεται.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί σχεδόν 8% λιγότερη ενέργεια σήμερα από ό, τι πριν από μία δεκαετία, χάρη στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Επιπλέον, ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν στην ηλεκτροκίνηση. Πέρυσι, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα έσπασαν το φράγμα των 100.000 πωλήσεων, φτάνοντας τις 104.000. Στο μέτωπο αποθήκευσης ενέργειας, εννέα από τις 10 πολιτείες είχαν αυξήσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών σε σχέση με τη μηδενική χωρητικότητα που υπήρχε το 2008. Η Καλιφόρνια, το Ιλλινόις και το Τέξας συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων πολιτειών σε αποθήκευση μπαταριών. Συμπερασματικά, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την πρόθεση αρκετών πολιτειών να αμφισβητήσουν την πολιτική του Τραμπ για το κλίμα και την απόφαση του να ενισχύσει το λόμπι του άνθρακα.