Αποζημίωση-Ψίχουλα Καταβάλει η ΒΡ στο Μεξικό για τη Μεγαλύτερη Διαρροή Πετρελαίου στα Χρονικά

Αποζημίωση-Ψίχουλα Καταβάλει η ΒΡ στο Μεξικό για τη Μεγαλύτερη Διαρροή Πετρελαίου στα Χρονικά
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 3 Οκτωβρίου 2018 - 17:00

Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP κατέβαλε στην κυβέρνηση του Μεξικού το γλίσχρο ποσό των 25,5 εκατομμυρίων δολαρίων, για να απαλλαγεί από τις ευθύνες του για τη ρύπανση των θαλασσίων υδάτων της χώρας, μετά την καταστροφή του Deepwater Horizon, τον Απρίλιο του 2010, αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Ναθάνιελ Τζάνογουιτς της BuzzFeed News, ύστερα από έρευνα που διήρκεσε δύο χρόνια

Το ποσό της αποζημίωσης είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, δεδομένου ότι η BP δαπάνησε, συνολικά, 60 δισεκατομμύρια δολάρια στον απόηχο της διαρροής, ενώ κατέβαλε περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε αλιείς και επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τα 25,5 εκατομμύρια δολάρια οι πολίτες του Μεξικού δεν πρόκειται να εισπράξουν ούτε σεντ, αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Η πληρωμή αποτελούσε μέρος ενός εμπιστευτικού διακανονισμού με απώτερο σκοπό την αποφυγή καταφυγής των πληγέντων από την οικολογική καταστροφή, στα δικαστήρια. Η ρύπανση των θαλασσίων υδάτων του Μεξικού συνέβη, όταν εξερράγει μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου, στερώντας τη ζωή έντεκα εργαζομένων και απελευθερώνοντας τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της αμερικανικής Πολιτείας της Λουιζιάνα, εντός των χωρικών υδάτων της λατινοαμεριανικής χώρας.

Η μεξικανική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή σε βάρος της BP, αλλά την απέσυρε πέντε χρόνια αργότερα, δηλαδή, όταν έλαβε το ποσό της εν λόγω αποζημίωσης. Έως τώρα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η χώρα δεν έχει προβεί, ακόμη, σε δημόσια ανακοίνωση για τον διακανονισμό, ή τις πληρωμές.

Το Μεξικό δήλωσε, αντιθέτως, ότι δεν βρέθηκε καμία ένδειξη μόλυνσης που να προκλήθηκε από την BP, αγνοώντας το πόρισμα της έρευνας που υπέβαλαν κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας, κάτι που κόστισε πολλά εκατομμύρια στην οικονομία της. Και σα να μην έφθανε αυτό, η κυβέρνηση του Μεξικού επιβράβευσε την BP προσφέροντάς της «πολυάριθμα κερδοφόρα ενεργειακά συμβόλαια», σύμφωνα με τον Τζάνογουιτς, συμπεριλαμβανομένων και πέντε εγκαταστάσεων γεώτρησης πετρελαίου!