Στις επιχειρήσεις του κλάδου επικρατεί προβληματισμός καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα «κάνουν βουτιά» τα έσοδα για δεύτερη χρονιά και θα ξαναζήσουν - ίσως μάλιστα και στην πιο απαισιόδοξη εκδοχή της - την «πικρή εμπειρία» του περυσινού χειμώνα όπου η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 25% κάτι που «έριξε» συνολικά την αγορά κατά περίπου 6%.
Όπως εξηγεί παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, «οι τιμές ανεβαίνουν συνέχεια. Αν για παράδειγμα η διάθεση ξεκινούσε την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, η τιμή θα διαμορφωνόταν στα 1,15 ευρώ το λίτρο λαμβάνοντας υπ' όψιν όλους τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν, δηλαδή τη διυλιστηριακή τιμή, τα μεταφορικά, τους φόρους κλπ. Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι ήδη αυξημένος. Οι καταναλωτές καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πολλές υποχρεώσεις όπως είναι π.χ ο ΕΝΦΙΑ κλπ, οι οποίες όλες μαζί συνδυαστικά καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την αγορά πετρελαίου θέρμανσης».
Οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι κυριολεκτικά με «δεμένα τα χέρια» καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου ακολουθεί ανοδική τροχιά ενώ κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξεπεράσει μέσα στους επόμενους μήνες και τα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι εταιρείες εμπορίας αγοράζουν ακριβά αλλά η υψηλή τιμή δεν οφείλεται μόνο σε αυτό. Η φορολογία παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» και ήδη ο κλάδος έχει κάνει πολλές κρούσεις στην κυβέρνηση για μείωση των φόρων.
«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης υπολογίζεται στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. Αν για παράδειγμα μειωνόταν κατά 50%, δηλαδή στα 140 ευρώ, τότε το πετρέλαιο «θα έβγαινε στην αγορά» με τιμή γύρω στα 97 λεπτά το λίτρο», εξηγεί στέλεχος εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών.
Ανασταλτικά στη ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να λειτουργήσει και η αυξανόμενη στροφή των καταναλωτών στο φυσικό αέριο, το οποίο πλέον φθάνει σε πολλές πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές και υποστηρίζεται από ένα διευρυνόμενο δίκτυο αλλά και από μία τιμή η οποία είναι κατά 50% περίπου χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο.
Το φυσικό αέριο επηρεάζεται από την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά πιο οικονομικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι λαμβάνοντας ως παράδειγμα τις τιμές της «Ελληνική Εταιρία Ενέργειας» τον τελευταίο μήνα (Σεπτέμβριος 2018), αυτές διαμορφώνονται στα 0,05652 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,05443 το Σεπτέμβριο του 2017.
(insider.gr)