Εχει δηλώσει πως οι συναλλαγές της Κίνας με το Ιράν είναι «θεμιτές και νόμιμες». Αυτή η θέση ενέπνευσε την προσδοκία ότι ο σημαντικότερος καταναλωτής ιρανικού πετρελαίου θα παρέμβει και θα καλύψει το κενό που θα αφήσουν οι άλλες χώρες τον επόμενο μήνα, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στην ενέργεια από το Ιράν. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αγοράζει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ιρανικού αργού και διαθέτει τις υποδομές για να διαφύγει από το μακρύ χέρι των ΗΠΑ. Σε αυτές τις υποδομές συγκαταλέγονται και οι εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί από την Ουάσιγκτον ότι παραβιάζουν το εμπάργκο, όπως η τράπεζα Bank of Kunlun και η κρατική εταιρεία διανομής ενέργειας Zhuhai Zhenrong.
Αν το εμπάργκο αφαιρέσει από την παγκόσμια αγορά ενέργειας έναν όγκο ιρανικού πετρελαίου από 900.000 βαρέλια έως 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως εκτιμά η εταιρεία αναλυτών και συμβούλων επί θεμάτων εκμετάλλευσης και παραγωγής πετρελαίου Cowen, θα μειωθούν και οι τιμές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα δελεαστούν και οι αγοραστές πετρελαίου από την Κίνα. Ωστόσο η πολιτική κατάσταση περιπλέκει τα πράγματα. Το Πεκίνο υιοθέτησε ανάλογη θέση πριν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήψε η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015. Επισήμως, τάχθηκε κατά των κυρώσεων. Ο κίνδυνος, όμως, να αποκλειστεί κάποια μεγάλη πετρελαϊκή ή μια μεγάλη τράπεζα της Κίνας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής την εξώθησε σε σιωπηρές παραχωρήσεις.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις ανέστειλαν τα επενδυτικά τους σχέδια στο Ιράν και οι επίδοξοι αγοραστές έκαναν πίσω. Και βέβαια επικαλέστηκαν διαφωνίες επιχειρηματικής φύσεως με τις ιρανικές εταιρείες, προκειμένου να δικαιολογήσουν την οπισθοχώρηση και την απότομη πτώση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Αυτή η υποχώρηση ήταν που έδωσε στο Πεκίνο τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί κατά περιόδους διάφορα δικαιώματα εξαίρεσης που παραχώρησε η Ουάσιγκτον. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κινεζικές αρχές επιστρέφουν στο ίδιο δόγμα. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, το Πεκίνο αντέκρουσε τα αιτήματα των ΗΠΑ να μειώσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Σύμφωνα, όμως, με πηγές του Reuters, τον Σεπτέμβριο η κινεζική κρατική εταιρεία διυλιστηρίων Sinopec μείωσε κατά το ήμισυ τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου έπειτα από ισχυρές πιέσεις της Ουάσιγκτον. Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο εμπορικός βραχίονας της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις αγορές από το Ιράν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal, η κρατική εταιρεία πετρελαίου China National Petroleum Corporation φοβήθηκε πως θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή, παρά τη θέλησή της. Αναγκάστηκε έτσι να αναβάλει την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που επρόκειτο να αγοράσει από την Total στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ιράν, στο South Pars.
(Reuters/Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)