Να ανατρέψει την ελληνική στρατηγική για την ανακήρυξη τμηματικής ΑΟΖ στον άξονα Κρήτη- Κάσος-Κατελλόριζο με γεώτρηση που θα πραγματοποίησει ο «Πορθητής στα ανοικτά των Κατεχομένων επιχειρεί η Τουρκία, σύμφωνα με σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας «Εστία». Το τουρκικό γεωτρύπανο που αγοράσθηκε σχεδόν έτοιμο από ναυπηγεία της Νορβηγίας ( το ναυπηγούσε Έλλην μεγιστάνας έναντι 1,2 δις. δολλαρίων, αλλά εγκατέλειψε το εγχείρημα λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του) θα κάνει την εμφάνισή του στο Αιγαίο και την Μεσόγειο μέσα στον Οκτώβριο

Και συμφώνως προς τους σχεδιασμούς του Ερντογάν δεν θα προκαλέσει τις ΗΠΑ παρεμποδίζοντας τις έρευνες της ExxonMobilκαι της Total στο οικόπεδο «10» που θα φρουρείται από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Θα αρχίσει πονηρά και ύπουλα τις έρευνες του εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με στόχο σε δεύτερη φάση την πραγματοποίηση ερευνών ανοικτά των Κατεχομένων. Σχέδιό του είναι να «τρυπήσει» το βυθό σε σημείο θαλάσσιας περιοχής των Κατεχομένων, όπου να αμφισβητείται εμπράκτως η επήρεια του Καστελλορίζου στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος -Κύπρου -Αιγύπτου, στον άξονα Κάσσος-Καστελλόριζο -Κρήτη.

Συμφώνως προς όσα έγιναν γνωστά χθες (δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέπ Παμίρ στο ρωσσικό πρακτορείο Sputnik) στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική εορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της Αλάνιας θα ξεκινήσει την πρώτη γεώτρησή του στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Παμίρ απεκάλυψε  ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρησις θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοικτά της Αλάνια. Εν συνεχεία το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε. «Εάν βρεθεί φυσικό αέριο-κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ελπίδα καθώς έχουν γίνει τρισδιάστατες και δισδιάστατες έρευνες- τότε θα ενισχυθεί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκασθούν να αλλάξουν μέθοδο διαπραγματεύσεων, και μάλιστα αυτό μπορεί να στραφεί εναντίον της διαδικασίας. Αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις και στις ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο και να καλύψει ειδικά τις ανάγκες της βορείου Κύπρου σε ενέργεια και ηλεκτρισμό» δήλωσε.

Οι Τούρκοι άρχισαν να εκδηλώνουν τη νέα στρατηγική τους μετά την  συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας τους, το οποίο υπό την Προεδρία του Ερντογάν έλαβε και τις σχετικές αποφάσεις. Άρχισαν να την εκδηλώνουν επίσης σε μια εποχή που Ελλάς -Αίγυπτος-Κύπρος έχουν πλησιάσει πολύ κοντά σε συμφωνία για την ανακήρυξη της τμηματικής ΑΟΖ κατά περιοχές -σύμφωνα με το σχέδιο Κοτζιά – κάτι που διεφάνη από τις δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ελούντα της Κρήτης (μετά την τριμερή με Αναστασιάδη-Σίσι ) όσο  και του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου. Τα τριμερή αυτά σχήματα έχουν θορυβήσει την Άγκυρα που προσπαθεί να ακυρώσει τα ελληνικά σχέδια στην πράξη. Το Κυπριακό είναι  μοχλός στα σχέδια για να αναγκάσει την Κύπρο (πρωτευόντος) να αλλάξει στρατηγική, «γι’ αυτό και προειδοποιεί εμμέσως για την οριστική αυτονόμηση των Κατεχομένων εάν η Λευκωσία εμμείνει να την εξαιρέσει από τα κέρδη της ενέργειας.»

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά, πάντως, έχουν θορυβήσει και την Κυπριακή πολιτική ηγεσία, καθώς έχει ανοίξει στη μεγαλόνησο, διάλογος για λύση επί τη βάσει χαλαρής ομοσπονδίας με δύο χωριστά συνιστώντα κράτη, με ανεξάρτητη νομική προσωπικότητα. Υπό την προϋπόθεση της αποχωρήσεως του Αττίλα βεβαίως. Στην πραγματικότητα οι σκέψεις παραπέμπουν σε συνομοσπονδία και σε χαλαρή εγκατάλειψη της ιδέας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η υποψία πως το παιγνίδι  της ενέργειας στην θάλασσα μπορεί να οδηγήσει σε επισημοποίηση της διχοτομήσεως στην στεριά, αναγκάζει όλους να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Ήδη η ατμόσφαιρα για την Τουρκία στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να αλλάζει μετά την απελευθέρωση του πάστορος Μπράνσον. «Είμεθα πολύ διαφορετικά διακείμενοι προς την Τουρκία» δήλωσε προχθές ο Πρόεδρος Τράμπ. Τι θα μπορούσε όμως να  σημαίνει αυτό για το ενεργειακό παιγνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο; Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στην Ουάσιγκτον οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιχειρήσουν να ρυμουλκήσουν και πάλι την  Τουρκία στο άρμα της Δύσεως, με δέλεαρ την μοιρασιά του φυσικού αερίου…