Συστάσεις στην Ελλάδα να μην προχωρήσει σε συμπεριφορές που δημιουργούν κλιμάκωση στην περιοχή, απευθύνει το Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και αφού κάνει λόγο για τη σημερινή έναρξη των δραστηριοτήτων του Μπαρμπαρός, απαντά στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών, λέγοντας τα εξής:

«Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποστεί ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Νωρίτερα, το Πρακτορείο Anadolu και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διέρρευσαν είδηση ότι παράγοντες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμπόδισαν φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, που διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να «παρενοχλήσει». 

Το CNN TURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να μην κορυφώσει την ένταση. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, εκτός από την ελληνική φρεγάτα, στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο τουρκικές φρεγάτες, οι οποίες συνοδεύουν στο Μπαρμπαρός, ενώ η τουρκική ναυτική παρουσία ενδέχεται αυξηθεί περαιτέρω.

Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Πρακτικά, εκείνο που συμβαίνει κάθε φορά που το Μπαρμπαρός επιχειρεί να προσεγγίσει μέρος της θαλάσσιας περιοχής που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», εκφωνείται δι' ασυρμάτου κείμενο, με το οποίο αποτρέπεται η προσέγγιση του πλοίου.