Επιδόσεις που μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν αντιστοιχούσαν στο σύνολο του έτους καταγράφει φέτος, ήδη με το πέρας μόλις εννέα μηνών, η δραστηριότητα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Cosco Shipping Ports, της εταιρείας με την οποία ενοποιείται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), κατά το φετινό εννεάμηνο διακινήθηκαν 3,24 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος που αποτελεί άνοδο της τάξεως του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, κατά τον φετινό Σεπτέμβριο διακινήθηκαν συνολικά 379.000 εμπορευματοκιβώτια, 27% περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ανά τρίμηνο διακινούνται περίπου 1-1,1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, με αποτέλεσμα το λιμάνι του Πειραιά να είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο και το έβδομο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη η επίτευξη του στόχου για τη διακίνηση τουλάχιστον 4 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων για το σύνολο του 2018, αριθμός που θα αποτελέσει νέο ιστορικό υψηλό για το ελληνικό λιμάνι. Εν τω μεταξύ, ο υπ. Μεταφορών της Κίνας Λι Ξιαοπένγκ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ, παρουσία και της πρέσβειρας της χώρας στην Ελλάδα Ζανγκ Κιγιού. Ο κ. Ξιαοπένγκ δήλωσε ότι η επένδυση της Cosco Shipping αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο στόχος είναι ο Πειραιάς να ανεβεί ακόμα περισσότερο στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων.

Εκτός από τον σταθμό των εμπορευματοκιβωτίων, σε τροχιά ανάπτυξης αναμένεται να εισέλθει προσεχώς και ο τομέας της κρουαζιέρας, όπου επίκειται η επέκταση των σχετικών υποδομών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση των μεγαλύτερων και πιο σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σχετικός διαγωνισμός ύψους 169 εκατ. ευρώ έχει επαναδημοπρατηθεί και στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ ένα μήνα μετά θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 95% από το ΕΣΠΑ.