Σήμερα η Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική

Σήμερα η Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 19 Οκτωβρίου 2018 - 08:03

Έχουν περάσει 2,5 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, που προκάλεσε τον θάνατο 99 ανθρώπων και αρχίζει πλέον να εφαρμόζεται το πλέγμα των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, βασική δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική και Δυτική Αττική, κάτι που γίνεται σήμερα.

Ειδικότερα, δύο από το βασικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν το περασμένο Αύγουστο ήταν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και η αποκατάσταση των ζημιών των σπιτιών, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διεμήνυσε πως οι καμένες εκτάσεις της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής θα κηρυχθούν ως αναδασωτέες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου που γνωστοποίησε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τον περασμένο Ιούλιο κάηκαν για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική 1.449,13 στρέμματα. Επιπλέον, 4359,10 στρέμματα που ήταν εκτάσεις κηρυγμένες ως αναδασωτέες κάηκαν ξανά τον περασμένο Ιούλιο, ενώ 8.504,77 στέμματα εξαιρέθηκαν από αναδάσωση. Αντιστοίχως στη Δυτική Αττική κάηκαν για πρώτη φορά 46.214,54 στρέμματα, 2.850, 53 στρέμματα που αποτελούσαν αναδασωτέες εκτάσεις ξανακάηκαν τον Ιούλιο, ενώ εξαιρέθηκαν 3.844.

Την ίδια ώρα το υπουργείο, προχωράει στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ένα εργαλείο το οποίο μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε άγνωστη λέξη. Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται η ανάρτηση δασικών χαρτών στις εξής περιοχές:

Ανατολικής Αττικής

Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Ραφήνας, Νέα Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνος, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Φιλοθέης

Δυτικής Αττικής

Προκαποδιστριακός ΟΤΑ Μεγαρέων

Δράμας

Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών, εκτός των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.

Κυκλάδων

Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Αδάμαντος (Μήλος), Ανάφης (Ανάφη), Άνω Μεράς (Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Θήρα), Σικίνου (Σίκινος), Άνω Μεριάς, Φολέγανδρου (Φολέγανδρος)

Κοζάνης

Χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης

 

Επιπλέον, σύμφωνα τον κ. Φάμελλο το υπουργείο με νομοθεσία απλοποιεί τις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται για τις άδειες επισκευής των κτιρίων, όπου βέβαια υπάρχει νόμιμη οικοδομική άδεια. Έτσι, άμεσα θα χορηγείται η βεβαίωση για τις εκτάσεις ΑΑ (ανέκαθεν μη δασικές) και ΔΑ (δάση που έχουν αλλάξει χρήση σήμερα) με νόμιμη οικοδομική άδεια, πριν ακόμα την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών. Να σημειωθεί ακόμα πως ο κ. Φαμελλος ανακοίνωσε την παράταση των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών έως τις 15 Ιανουαρίου 2019 στις παρακάτω περιοχές:

Τρικάλων

Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας  

Καβάλας

Δήμος Νέστου 

Δυτικής Αττικής

Ελευσίνας, Μαγούλας, Νέας Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων Π.Ε. Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού Π.Ε. Πειραιώς  

Ανατολικής Αττικής

Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής και των δημοτικών ενοτήτων: α) Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης δήμου Παλλήνης, β) Ν. Ψυχικού δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού  

 

Τέλος, σε ότι αφορά τον νόμο για τις οικιστικές πυκνώσεις, αυτός θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως ένα 10% των δήμων δεν έστειλε ποτέ στοιχεία για τις οικιστικές πυκνώσεις με τον κ. Φάμελλο να ξεκαθαρίζει πως «η διαδικασία υποβολής προτάσεων για τις οικιστικές πυκνώσεις έχει κλείσει, έχει ολοκληρωθεί. Οι δήμοι που δεν ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν ταυτόχρονα και την πολιτική ευθύνη έναντι των πολιτών να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων».