Αναγκαία η Αύξηση των Επενδύσεων στον Τομέα Upstream Ώστε να Καλυφθεί η Μελλοντική Ζήτηση

Αναγκαία η Αύξηση των Επενδύσεων στον Τομέα Upstream Ώστε να Καλυφθεί η Μελλοντική Ζήτηση
energia.gr
Τετ, 24 Οκτωβρίου 2018 - 13:26

Οι συνολικές δαπάνες για την ανάπτυξη έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αυξηθούν κατά περίπου 20% προκειμένου να ικανοποιηθεί η μελλοντική αύξηση της ζήτησης και να διασφαλιστεί η διατήρηση επαρκούς παραγωγής στην επόμενη δεκαετία, υποστηρίζει η Wood Mackenzie.

Σχολιάζοντας την έκθεση της εταιρείας του που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, ο Malcolm Dickson, διευθυντής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Wood Mackenzie επεσήμανε ότι οι εταιρείες θα χρειαστεί να αρχίσουν ένα νέο κύκλο επενδύσεων προκειμένου να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους.

«Ωστόσο, η λήψη αποφάσεων θα είναι γεμάτη αβεβαιότητες, με κυρίαρχο ρόλο στις αβεβαιότητες αυτές να διαδραματίζουν η τιμή του πετρελαίου και η ενεργειακή μετάβαση», υποστήριξε ο Dickson.

Η έρευνα της Wood Mackenzie δείχνει ότι η ανάκαμψη είναι πολύ πιο αργή και πιο επιδερμική σε σχέση με προηγούμενους κύκλους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι δαπάνες ανάπτυξης θα αυξηθούν κατά 5% φέτος, μετά από αύξηση κατά 2% το 2017.

«Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν από το χαμηλό των $ 460 δισ. το 2016, σε μόλις πάνω από $ 500 δισ. στις αρχές της δεκαετίας του 2020, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το μέγιστο των $ 750 δισ. που καταγράφηκε το 2014», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Tom Ellacott, ανώτερος αντιπρόεδρος εταιρικής έρευνας στη Wood Mackenzie, πρόσθεσε ότι τέσσερα χρόνια ισχυρού περιορισμού της διάθεσης κεφαλαίων είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην ανανέωση πόρων, ειδικά στον συμβατικό τομέα.

«Οι εταιρείες έχουν καταστεί δικαιολογημένα ιδιαίτερα επιλεκτικές και όταν αξιολογούν την ανάπτυξη νέων συμβατικών έργων, επιλέγουν να προκρίνουν μόνο τις καλύτερες προτάσεις στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, είναι ανεπαρκής ο αριθμός των νέων, υψηλής ποιότητας έργων που προκρίνονται προς υλοποίηση ώστε να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα», δήλωσε.

Η Wood Mackenzie υπολόγισε ότι οι ετήσιες δαπάνες ανάπτυξης θα πρέπει να αυξηθούν σε περίπου $ 600 δισ. για να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά την επόμενη δεκαετία.

«Πολλές εταιρείες δικαιολογημένα θα ανησυχήσουν για τη δέσμευση σημαντικών κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμα έργα, με τους κινδύνους της επίτευξης πλαφόν στη ζήτηση πετρελαίου και των ζητημάτων που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση να βρίσκονται εντός του επενδυτικού ορίζοντα», εκτίμησε ο Ellacott.

Σύμφωνα με την έρευνα, τελικά θα απαιτηθούν μεγαλύτερα και καλύτερα συμβατικά έργα.

«Περίπου τα μισά από τα έργα που βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο πριν τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης χρειάζονται τιμές πετρελαίου πάνω από $ 60 ανά βαρέλι για να επιτύχουν απόδοση 15%», υπογραμμίζει η Wood Mackenzie, προσθέτοντας ότι «η περαιτέρω πρόοδος στην αναδιευθέτηση των έργων, στην ψηφιοποίηση και στη βελτίωση των φορολογικών δεδομένων θα πρέπει να καθοδηγήσει τη διαδικασία υλοποίησης νέων, υψηλής ποιότητας έργων».