Tην πρόταση για επιβολή φόρου ρύπων (Carbon Tax) διατύπωσε ο καθηγητής Ανδρέας Α. Παπανδρέου στο Ελληνο - Αραβικό Συνέδριο "EU Arab World Summit."
Ο καθηγητής ο οποίος παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε στη ζημία που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα, η οποία προσμετράται, πλέον, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Για την μετάβαση λοιπόν σε μια οικονομία με καθαρότερη ενέργεια προτείνει τον φόρο στους ρύπους, δηλαδή διοξειδίου του άνθρακα (carbon tax) που μπορεί να λειτουργήσει ως εξης:
Οι παραγωγοί χώρες πετρελαίου διατηρούν το πετρέλαιο σε επίπεδα τέτοια που οι οικονομίες τους να ισορροπούν.
Αν οι τιμές πέσουν τότε θα υπάρξει διπλή αρνητική επίπτωση:
Οι καταναλωτές θα στραφούν περισσότερο στο βρώμικο κάυσιμο, γιατί θα είναι φθηνότερο.
Οι πετρελαιοπαραγωγοί - χώρες θα δεχθούν πλήγματα αστάθειας λόγω των μειωμένων εσόδων τους.
Για τους λόγους αυτούς η υιοθέτηση του φόρου ρύπων θα κρατήσει και τις τιμές υψηλότερα, που θα είναι αντικίνητρο για τους καταναλωτές και θα εξασφαλίσει τους πόρους στις πετρελαιοπραγωγές χώρες να προχωρήσουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό στην καθαρή ενέρεγια.
Στο υψηλού επιπέδου πάνελ συμμετείχαν οι κύριοι Γεράσιμος Θωμάς γενικός διευθυντής της Κομισιόν για την ενέργεια, ο οποίος σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν επαναλαμβάνει στην αιολική ενέργεια τα λάθη που έκανε στην ανάπτυξη της ηλιακής.
Επίσης ο ακαδημαϊκός κ. Ντίνος Αρκουμάνης αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες του Πανεπιστημίου Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.
Το εν λόγω πάνελ συμπληρώθηκε από τον κ. Paul van Son πρόεδρο ΜΕΝΑ και Τουρκίας για την RWE Innogy.
Η πρόταση για Carbon Tax στην ναυτιλία αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό από το πάνελ, λόγω των αντιδράσεων που έχουν εκδηλώσει οι Έλληνες εφοπλιστές.