Χ. Έλληνας: Η Επιβράδυνση της Παγκόσμιας Ανάπτυξης και η Αυξημένη Παραγωγή Αργού Ρίχνουν τις Τιμές Πετρελαίου και Αερίου το 2019

Χ. Έλληνας: Η Επιβράδυνση της Παγκόσμιας Ανάπτυξης και η Αυξημένη Παραγωγή Αργού Ρίχνουν τις Τιμές Πετρελαίου και Αερίου το 2019
energia.gr
Δευ, 7 Ιανουαρίου 2019 - 07:53

ΟΠΕΚ και Ρωσία αναμένεται να υλοποιήσουν τις συμφωνημένες περικοπές στην παραγωγή αργού ήδη από τις αρχές του 2019, ωστόσο η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ θα αντισταθμίσει τις απώλειες, τονίζει ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου

Οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να αυξηθούν σημαντικά εφέτος για "φούσκα" εξαιτίας πλεονάζουσας παραγωγής αλλά και μειωμένης ζήτησης πετρελαίου λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης καθώς και των αμφιβολιών για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και των πετρελαιοπαραγωγών εκτός του καρτέλ, η οποία συνήφθη τον Δερασμένο Δεκέμβριο και θα ξεκινήσει να ισχύει από τις αρχές του 2019.

"Η υπερπαραγωγή και η μειωμένη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου παρά και τις προγραμματισμένες περικοπές του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας", δηλώνει ο CEO της κυπριακής εταιρείας Natural Hydrocarbons και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), κ. Χαράλαμπος Έλληνας, στην εφημερίδα "New Europe" και τον δημοσιογράφο Κωστή Γερόπουλο,  στις 4 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας , αλλά και λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.

Επισήμανε ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία αναμένεται να επιτύχουν τις ανακοινωθείσες περικοπές παραγωγής τους κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στις αρχές του 2019 και η κλιμάκωση της κρίσης στις κυρώσεις της Βενεζουέλας και του Ιράν είναι πιθανό να συμβάλει σε περαιτέρω μείωση. "Ωστόσο, η παραγωγή και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των χωρών εκτός ΟΠΕΚ και των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντισταθμίζοντας τα παραπάνω. Επιπρόσθετα, υπάρχει και η πίεση του Προέδρου Τραμπ στη Σαουδική Αραβία να παράγει περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων στο Ιράν ", δήλωσε ο κ. Έλληνας.

Στις 4 Ιανουαρίου, και το Brent και το WTI βρίσκονταν σε τροχιά σταθερών κερδών κατά την πρώτη εβδομάδα του 2019, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ θα οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Σύμφωνα με το Reuters, το αργό πετρέλαιο Brent, η παγκόσμια ποικιλία αναφοράς για το αργό πετρέλαιο, αυξήθηκε κατά 2,25 δολ. ή 4%, ανερχόμενο στα 58,20 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ (WTI) αυξήθηκε κατά 2,02 δολ., ή 4,3%, στα 49,11 δολάρια το βαρέλι.

Οι περισσότεροι αναλυτές πετρελαίου προβλέπουν ότι το 2019 το Brent θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 70 δολάρια το βαρέλι και το WTI περίπου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, αυτό βασίζεται στην προσδοκία τους ότι η παγκόσμια προσφορά και ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει σε ισορροπία. Αν όμως η προσφορά υπερβεί τη ζήτηση, κάτι το οποίο είναι πιθανό, και οι συμφωνηθείσες περικοπές του ΟΠΕΚ δεν τηρηθούν ή ισχύς τους δεν παραταθεί πέραν της συμφωνημένης περιόδου των 6 μηνών, τότε οι τιμές θα μειωθούν, ενδεχομένως στα επίπεδα των 50-60 δολαρίων το βαρέλι, πρόσθεσε ο έγκυρος εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας.

Όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας υπενθύμισε ότι, με την κινεζική οικονομία σε κατάσταση επιβράδυνσης και την επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, η αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ασία θα είναι μικρότερη το 2019.

"Με τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αυτό αναγκαστικά θα διατηρήσει χαμηλές τις τιμές του LNG το 2019", τόνισε, σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου για παραδόσεις το καλοκαίρι του 2019 προς την Ιαπωνία είναι ήδη κάτω από κατά 8 δολ. ανά εκατομμύριο BTU (βρετανικές θερμικές μονάδες).

Παρομοίως, οι ευρωπαϊκές τιμές spot στον ευρωπαϊκό TTF (ο εικονικός κόμβος εμπορίας φυσικού αερίου με έδρα την Ολλανδία) για τις παραδόσεις του καλοκαιριού του 2019 είναι ήδη αρκετά κάτω από τα 7,50 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU, δήλωσε ο κ. Έλληνας, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από ό, τι αυτά του 2018.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, επισήμανε ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο συνοδεύεται από μεγάλες ποσότητες φτηνών σχετιζόμενων αερίων, εξηγώντας ότι η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) εκτιμά ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ υπερβαίνουν σήμερα τα 13 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και προβλέπει ότι η μελλοντική παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξάνεται σχεδόν στο διπλάσιο του ρυθμού αύξησης της ζήτησης στην αγορά της χώρας, αφήνοντας ένα μεγάλο διαθέσιμο ποσό για εξαγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έγιναν καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου το 2017, αλλά με την ικανότητά τους για εξαγωγή LNG να αυξάνεται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν δραματικά το 2019, εκτιμά ο Χαράλαμπος Έλληνας, ενώ προσθέτει ότι "υπάρχουν περισσότερα σχέδια ρευστοποίησης που αναμένεται να εγκριθούν το 2019. Ωστόσο, δεδομένου του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και της αναμενόμενης εξασθενημένης ζήτησης στην Ασία, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση των αγορών για το 2019".

Σύμφωνα με τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της κυπριακής κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αυτό μπορεί να αναγκάσει σε εκτροπή περισσότερων ποσοτήτων αμερικανικού LNG για εξαγωγή στην Ευρώπη, προβλέποντας ότι, αν και μπορεί να χρειαστεί να "δώσει μάχη" για την εξασφάλιση σημαντικών αγορών, τελικά το υγροποιημένο αέριο των ΗΠΑ πιθανόν να επηρεάσει περαιτέρω τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.