Ώθηση στις Τιμές του Αργού Από την Απόφαση του OPEC+ για Περικοπές στην Παραγωγή και το Ενδεχόμενο Εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

Ώθηση στις Τιμές του Αργού Από την Απόφαση του OPEC+ για Περικοπές στην Παραγωγή και το Ενδεχόμενο Εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας
energia.gr
Δευ, 1 Απριλίου 2019 - 07:54

Οι περικοπές στην παραγωγή αργού με πρωτοβουλία του OPEC, οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας και η πιθανότητα μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας πυροδότησαν μία αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις 29 Μαρτίου

Ειδικότερα, τα συμβόλαια αργού τύπου Brent για το μήνα Μάιο σημείωσαν άνοδο κατά 83 σεντς, φτάνοντας τα 68,65 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας συνολικά αύξηση σχεδόν 28% από τις αρχές του πρώτου τριμήνου του 2019, όπως μεταδίδει το Reuters. Επίσης, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα συμβόλαια του Ιουνίου σημείωσαν άνοδο κατά 89 σεντς, αγγίζοντας τα 67,99 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια μέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  για το WTI διαμορφώθηκαν στα 60,44 δολ. το βαρέλι, αυξημένα κατά 1,14 σεντς, και σημειώνουν άνοδο μεγαλύτερη του 33% συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Για τα δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήωσης, το α΄ τρίμηνο του 2019 αποτελεί το τρίμηνο με τις καλύτερες επιδόσεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, όταν και οι δύο σημείωσαν αύξηση κατά περίπου το 40%, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Justin Urquhart Stewart, διευθυντής της Seven Investment Management στο Λονδίνο, δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το New Europe στις 29 Μαρτίου ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που αποφάσισαν από κοινού ο OPEC και οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός του καρτέλ, με επικεφαλής τη Ρωσία, ήταν ένας από τους λόγους πίσω από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου.

"Έχουμε κάτι που μοιάζει με παγκόσμια επιβράδυνση. Η ζήτηση είναι πιθανό να αποδυναμωθεί και οι περικοπές στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα έχει αντίκτυπο. Οι περικοπές στην παραγωγή της Βενεζουέλας συνεχίζονται και δεν υπάρχει τίποτα νεότερο από εκεί. Νομίζω όμως ότι το μεγαλύτερο ζήτημα είναι πραγματικά το αν θα υπάρξει απόφαση για τα σινο-αμερικανικά εμπορικά θέματα. Συνδέονται έμμεσα, αλλά και μόνο με το που θα υπάρξει συμφωνία για αυτά, θα  ότι θα υπάρξει αντίκτυπο και στην τιμή του πετρελαίου πολύ σύντομα,  λόγω της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρισμό", επισήμανε ο Urquhart Stewart.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου εκτός OPEC με επικεφαλής τη Ρωσία - μια συμμαχία γνωστή ως OPEC + - συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο να μειώσουν την προμήθεια πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου 1 και για έξι μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, το Ριάντ δυσκολεύεται να πείσει τη Ρωσία να παραμείνει πολύ περισσότερο σε μία συμφωνία υπό την αιγίδα του OPEC με αντικείμενο την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου, καθώς η Μόσχα είναι πιθανόν να συμφωνήσει μόνο σε μία τρίμηνη παράταση. Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ δήλωσε στον Σαουδάρανο ομόλογό του Χαλίντ αλ Φάλιχ, όταν οι δύο συναντήθηκαν στο Μπακού το Μάρτιο, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μια παράταση μέχρι τα τέλη του 2019, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τρίτες πηγές. 

Από την πλευρά του, ο Urquhart Stewart, μιλώντας στη New Europe, επισήμανε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποσυρθεί από την πρόσφατη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια μείωση στις τιμές του πετρελαίου. "Δεν ήταν και η πιο συμβατή σχέση και είμαι έκπληκτος που διήρκεσε τόσο πολύ - Ο εχθρός του εχθρού μου είναι ο φίλος μου. Κατά συνέπεια, θα έχουν αποκλίνουσες απαιτήσεις, νομίζω,  όσο προχωράμε, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει », δήλωσε ο διευθυντής της Seven Investment Management που εδρεύει στο Λονδίνο. 

Στις 28 Μαρτίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την αύξηση της παραγωγής του OPEC ώστε να υπάρξει μείωση των τιμών του πετρελαίου. Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter: "Πολύ σημαντικό είναι ότι το OPEC αυξάνει τη ροή του πετρελαίου. Οι παγκόσμιες αγορές είναι εύθραυστες, η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή. Σας ευχαριστώ!".

Αλλά οι αγορές πετρελαίου δείχνουν να αδιαφορούν για  το τελευταίο αίτημα του Trump να μειώσουν ή να τερματίσουν τα εμπόδια στην παραγωγή. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Stewart: "Όλο και περισσότερο αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί το twitter του και να φωνάζει: 'Λύκος!'. Όμως, όσο περισσότερο το κάνει, τόσο λιγότεροι τον πιστεύουν. Όχι, απλά κάνει λαϊκίστικες δηλώσεις". Και, όπως συμπληρώνει, αυτή η τακτική του Αμερικανού Προέδρου έχουν ως μόνο αποτέλεσμα ο κλάδος να αποκτά όλο και πολύ "ανοσία" σε αυτές - "και πολύ καλά κάνει!", σύμφωνα με τον Urquhart Stewart.