Η Διαφαινόμενη Αλλαγή Πολιτικού Σκηνικού Αναβάλλει το Διαγωνισμό Πώλησης των Λιγνιτικών της ΔΕΗ

Η Διαφαινόμενη Αλλαγή Πολιτικού Σκηνικού Αναβάλλει το Διαγωνισμό Πώλησης των Λιγνιτικών της ΔΕΗ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 27 Μαΐου 2019 - 17:52

«Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Υπουργείο, μετατίθεται για τις 15 Ιουλίου 2019 η ημερομηνία υποβολής προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών, λόγω των πολιτικών εξελίξεων», ήταν η λιτή ανακοίνωση του data room της Δημόσιας Επιχείρησης.
 

Το νέο ναυάγιο, προέκυψε, αυτή τη φορά με αφορμή το ζοφερό εκλογικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, η HSBC, που εκτελεί χρέη συμβούλου της ΔΕΗ για τον διαγωνισμό, ενημέρωσε εκ των προτέρων τους υποψήφιους επενδυτές ότι δεν χρειάζεται να υπεισέλθουν στην προετοιμασία έκπτωσης εγγυητικών επιστολών, προκειμένου να υποβάλλουν αύριο, 28/5, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, προσφορά, καθώς ο διαγωνισμός αναβάλλεται για μετά τις εθνικές εκλογές.

Η νέα αναβολή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο για την ΔΕΗ, ενώ και οι υποψήφιοι επενδυτές τελούσαν σε κατάσταση αναμονής εν όψει των αποτελεσμάτων των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό το πρίσμα εάν αυτά θα αποφέρουν μεταβολή των πολιτικών εξελίξεων, πριν κληθούν να αποφασίσουν οριστικά, τη στάση τους για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, των προθέσεων του ΥΠΕΝ το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν αφοσιωμένη στην μάχη των ευρωεκλογών και όλες οι κινήσεις της κατέτειναν σε κινήσεις εντυπωσιασμού που θα μποροιύσαν, δυνητικά, να αποφέρουν οφέλη στο κυβερνών κόμμα, όπως ήταν για παράδειγμα, η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, η θεμελίωση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του κ. Σταθάκη, όπως και και η προκήρυξη από τον ΑΔΜΗΕ της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Αττική.