Έτοιμη για την έναρξη της δεύτερης, δεσμευτικής φάσης, του market test για τον πλωτό σταθμό παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, είναι η Gastrade. Η ελληνική εταιρεία κοινής ωφέλειας, που διαχειρίζεται το επενδυτικό σχέδιο του εν λόγω σταθμού LNG

ανοικτά της πρωτεύουσας του Νομού Έβρου, έχει καταθέσει αίτημα έγκρισης των "κατευθυντήριων γραμμών", στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αυτές περιγράφουν τους όρους διεξαγωγής του market test, δέσμευσης δυναμικότητας, στον πλωτό τερματικό σταθμό.

Στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στην Gastrade και την ΡΑΕ περιλαμβάνονταν, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές και τα θέματα τιμολογιακής πολιτικής. Η εταιρεία έχει επιλέξει μία ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική, που θα παρέχει διευρυμένες επιλογές για τους χρήστες, σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, στους χρόνους δέσμευσης των ποσοτήτων, τις ποσότητες καθαυτές και τα προϊόντα.

Οι ίδιοι κύκλοι εικάζουν ότι το market test είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί  εντός του Ιουλίου και ότι θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους χρονικό περιθώριο δύο μηνών, προκειμένου να δεσμεύσουν ποσότητες, εφόσον η ΡΑΕ χορηγήσει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη- μη δεσμευτική- φάση του market test oλοκληρώθηκε στις 31 του περασμένου Δεκεμβρίου, με 20 εταιρείες, από ένα ευρύ φάσμα χωρών, να εκδηλώνουν ενδιαφέρον, για συνολική δέσμευση ποσοτήτων της τάξης του μέχρι 12,2 δισ. κυβικά μέτρα ετήσιας δυναμικότητας επαναεριοποίησης, στον FSRU Αλεξανδρούπολης και παράδοσής τους στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Με βάση το τεθέν χρονοδιάγραμμα, η τελική επενδυτική απόφαση θα έχει ληφθεί έως τα τέλη του έτους, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα.