Κόντρα Κυβέρνησης - Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ – Τα Δεδομένα για την Επιστροφή των ΥΚΩ

Κόντρα Κυβέρνησης - Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ – Τα Δεδομένα για την Επιστροφή των ΥΚΩ
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 27 Ιουνίου 2019 - 08:10

Συνεδριάζει σήμερα η τακτική γενική συνέλευση της ΔΕΗ στον απόηχο της ανακοίνωσης του προέδρου της επιχείρησης για την αποστολή εξωδίκων σε 890.000 τελικούς πελάτες. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κόντρα 

κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναφέρει σε χθεσινή συνέντευξή του πως η ΝΔ θέλει να αυξήσει τα τιμολόγια ρεύματος κατά 30-50%. Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της διεκδίκησης της ΔΕΗ των οφειλών ΥΚΩ του 2011 πηγές της ΡΑΕ τονίζουν πως οποιαδήποτε επιστροφή ποσών χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Αναμφισβήτητα το ζήτημα των χρεών της ΔΕΗ έχει διαμορφώσει μία ασφυκτική συνθήκη για την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται επιτακτικά πλέον η ανάγκη βελτίωσης της εισπραξιμότητας. Παράλληλα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αποτυπώσει την δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της ΔΕΗ διαψεύδει ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για την επιχείρηση. Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ βρίσκεται στο «κόκκινο». Χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ. Παράλληλα, πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν πως την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε αύξηση των τιμολογίων, σε αντίθεση με την περίοδο 2010-2014 όπου το ρεύμα αυξήθηκε κατά 60%. Επιπλέον, το υπουργείο επισημαίνει πως εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε πιο ευρύ το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ενώ εφαρμόστηκε και το πρόγραμμα επανασύνδεσης των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως 279.886 καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ, ενώ έχουν γίνει 5.700 επανασυνδέσεις ρεύματος Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δωρεάν τεχνικές μελέτες σε 2.000 οικογένειες που τα σπίτια τους καταστράφηκαν στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική το 2018.

Την ίδια ώρα σαφείς αιχμές εναντίον της διοίκησης της επιχείρησης αφήνουν πηγές της ΓΕΝΟΠ σε ό,τι αφορά τις συσσωρευμένες ανείσπρακτες οφειλές. Ειδικότερα, τονίζουν πως η εταιρεία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση καθώς υπάρχουν προβλήματα εξωγενή και ενδογενή. Η ΔΕΗ επισημαίνουν ακόμα ότι «στραγγαλίζεται» από κάθε πλευρά για να επωφεληθούν οι ανταγωνιστές. Εκτιμούν πως η χρεοκοπία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και πως είναι μια στημένη υπόθεση προκειμένου να είναι πολύ πιο εύκολο η νέα κυβέρνηση, αν είναι της ΝΔ, να προχωρήσει σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Τέλος, χαρακτηρίζουν εγκληματικό λάθος την καθυστέρηση της ΡΑΕ να υπολογίσει τις οφειλές του ελληνικού δημοσίου για τα ΥΚΩ του 2011. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου και της ρυθμιστικής αρχής. Πάντως, πηγές της ΡΑΕ διευκρινίζουν πως το ζήτημα των ποσών για ΥΚΩ του 2011 και προγενέστερα έχει κλείσει και για να ανοίξει ξανά χρειάζεται  νομοθετική ρύθμιση. Το ζήτημα χαρακτηρίζεται λεπτό και μένει να αποφανθεί επί του θέματος η ολομέλεια της ρυθμιστικής αρχής.