Αν. Καλλιτσάντσης: Το Δημόσιο να Φροντίσει να Δημιουργηθεί η Μέγιστη Δυνατή Μόχλευση για Νέες Επενδύσεις

Αν. Καλλιτσάντσης: Το Δημόσιο να Φροντίσει να Δημιουργηθεί η Μέγιστη Δυνατή Μόχλευση για Νέες Επενδύσεις
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 17 Ιουλίου 2019 - 16:53

Για «ποσοστό που σοκάρει», στη συρρίκνωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτές μειώθηκαν κατά 59%, από το 2008 έως σήμερα.

Χρησιμοποίησε, δε, το παράδειγμα της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία, όταν οι ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωπες με την ύφεση, ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων υποδομής. Αντίθετα, στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης, οι κυβερνήσεις περικόπτουν διαρκώς το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν τα υπερ-πλεονάσματα. «Στη χώρα μας, δυστυχώς, πιστεύαμε πως εκμηδενίζοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να χτίσουμε υπερπλεονάσματα και να μοιράσουμε στη συνέχεια 50 ευρώ σε συνταξιούχους προεκλογικά, τονώνουμε την οικονομία», επεσήμανε ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ. 

Ο κ. Καλλιτσάντσης, σημείωσε ότι οι  επενδύσεις είναι αυτές που αναπτύσσουν την οικονομία, τονίζοντας ότι σήμερα, οι Δημόσιες Επενδύσεις υπήρξαν το μέγα θύμα των πρωτογενών πλεονασμάτων

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, τα οποία παρέθεσε ο ίδιος, κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για έργα μεγιστοποιεί το ΑΕΠ κατά 1,8 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι κάθε επένδυση σε αποφέρει θετικά αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη, το ελληνικό κράτος να «αναστήσει» το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δίπλα σε αυτό, να προσελκυσθούν χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα και από τις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή μόχλευση.

"Βέβαια το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πια τη δυνατότητα να αναστήσει δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λόγω των δεσμευτικών πλεονασμάτων. Τι πρέπει να κάνει για να πολλαπλασιάσει έστω και τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει; Να φροντίσει ώστε να δημιουργείται η μέγιστη δυνατή μόχλευση, δηλαδή Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Τα 2 ευρώ που διαθέτει πλέον το ελληνικό δημόσιο πρέπει να προστεθούν στα 3 ευρώ που διαθέτει ο ιδιώτης και στα 5 ευρώ που βάζει μία αναπτυξιακή τράπεζα όπως η EIB ή EBRD,  για να υλοποιήσουν μία επένδυση των 10 ευρώ, όχι μόνον των 2 ευρώ. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα", υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε στο κλίμα απόλυτης δυσπιστίας που εξέπεμπε η ελληνική πολιτεία με τις παλινωδίες στην περίπτωση του Ελληνικού, όπως υποστήριξε, καθώς και στην ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις που στάθηκαν όρθιες στην κρίση να βρουν την πολιτεία δίπλα τους και όχι απέναντί τους.