Ενημερωτική συνάντηση για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Δευτέρα) το απόγεμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κοζάνη, παρουσία κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας.  Στη συνάντηση θα γίνει παρουσίαση από την Παγκόσμια Τράπεζα του περιεχομένου της Τεχνικής Στήριξης που έχει αναλάβει για τη Δυτική Μακεδονία.

Το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης κυριάρχησε και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου την περασμένη εβδομάδα, οπότε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κασαπίδης ζήτησε από το σώμα να κηρύξει την Περιφέρεια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης,  δεν υπάρχει σχέδιο μετάβασης και τόνισε ότι η περιοχή δε θα συμφωνήσει σε κλείσιμο των μονάδων το 2028, όπως δεσμεύθηκε από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά μόνο αν ισοσκελίζει όσα χάνει σταδιακά. «Να πάμε σε μια ομαλή δίκαιη μετάβαση με ήπια προσαρμογή, η οποία δεν θα κοστίσει στη Δυτική Μακεδονία και δεν θα χάσουμε θέση εργασίας», επεσήμανε.

Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε την καταγραφή όλων των προτάσεων σε ένα πολιτικό κείμενο με το οποίο θα πρέπει καταρχάς να συμφωνήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ζήτησε επίσης συνάντηση, το αμέσως επόμενο διάστημα,  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Από την πλευρά του, ο πρώην Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανέφερε ότι η προσέγγιση του επικεφαλής της Περιφέρειας είναι της λογικής «βλέποντας και κάνοντας» και ζήτησε να αποσυρθεί η τοποθέτηση για το 2028, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε στρατηγική, αλλά ούτε και κονδύλια.

Αναφέρθηκε επίσης στο μείζον ζήτημα των τηλεθερμάνσεων, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσουν. Άλλα μέλη του περιφερειακού συνεδρίου ζήτησαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης διεμήνυσε ότι η παράταξή του δεν μπαίνει σε επιτροπές που παραπέμπουν σε κλίμα συνεννόησης και η επόμενη μέρα θα τους βρει στον δρόμο. 

Πάντως, δεν πάνε δύο εβδομάδες που, δύο δήμαρχοι της περιοχής - ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης -  υπέγραψαν, μαζί με άλλους έξι δημάρχους  λιγνιτικών περιοχών της Ευρώπης στην πόλη Βάισβάσερ της Γερμανίας τη Διακήρυξη για την Δίκαιη Μετάβαση, στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ που διοργάνωσε η WWF.  Στο κείμενό τους, εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των περιοχών τους στη μεταλιγνιτική εποχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την ενσωμάτωση της έννοιας της δίκαιης μετάβασης οριζόντια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, και αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Επιβεβαιώνουν παράλληλα τη δέσμευσή τους στο Φόρουμ των Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση ως έναν ισχυρό μηχανισμό για τον συντονισμό και τη συνεργατική δράση.