Nέο ράλι καταγράφουν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ύστερα από μία περίοδο στασιμότητας και άσκησης πιέσεων στα χρεώγραφα του ευρωπαϊκού πυρήνα αλλά και της περιφέρειας, λόγω της σύντομης, όπως αποδείχτηκε, στροφής των επενδυτών σε ρισκαδόρικες τοποθετήσεις.

Σήμερα η τιμή του ελληνικού κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας απογειώθηκε, ενώ η απόδοση κατέγραψε "βουτιά" μέχρι και 8%, ή 9,5 μονάδες βάσης, για να διαμορφωθεί κάτω από τα επίπεδα του 1,3%, στο 1,296%, για να καταγράψει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, όταν στις αρχές του έτους, η απόδοση κυμαινόταν στην περιοχή του 4%!

Η απόδοση του ομολόγου 5ετους διάρκειας με μία βουτιά της τάξης του 10% προσγειώθηκε στο 0,596%, ενώ στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας έχουμε επίσης μεγάλη πτώση του επιτοκίου. Εκείνος του 20ετους ομολόγου είναι στο 2,09%.

Η εντυπωσιακή συρρίκνωση των αποδόσεων έχει να κάνει βεβαίως με τους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, που στρέφει μαζικά τους επενδυτές στο καταφύγιο του κρατικού χρέους, αλλά δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να σκεφτεί και νέα έξοδο στις αγορές, μετά και την άκρως επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%, προκειμένου να περιοριστεί και η εξάρτηση από τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων. Έρχεται δε να βελτιώσει την εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και να προσφέρει στήριγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών σε χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι άκρως ευνοϊκές εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος και για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade), που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού του Δημοσίου.