Η SunPower ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαχωριστεί σε δύο ανεξάρτητες, συμπληρωματικές, στρατηγικά ευθυγραμμισμένες και εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες – την SunPower και την Maxeon Solar Technologies. Κάθε εταιρεία θα επικεντρωθεί σε ξεχωριστές παραγωγές που βασίζονται στην εκτεταμένη εμπειρία της εταιρείας σε όλη την ηλιακή αλυσίδα αξίας.

Η SunPower θα συνεχίσει ως εταιρεία ηλιακής εγκατάστασης στη Βόρεια Αμερική. Από την άλλη, η νεοσυσταθείσα  Maxeon Solar θα είναι ο κατασκευαστής και έμπορος premium ηλιακών συλλεκτών. Η SunPower θα εισέλθει σε συμφωνία πολυετούς προμήθειας ηλιακού πλαισίου με τη Maxeon για το δίκτυο αντιπροσωπείας της στις ΗΠΑ.

Παράλληλα με τη συναλλαγή, θα πραγματοποιηθεί επένδυση ύψους 298 εκατομμυρίων δολαρίων στη Maxeon Solar από τον συνεργάτη Tianjin Zhonghuan Semiconductor (TZS), παγκόσμιο προμηθευτή σε στήλες πυριτίου, για τη χρηματοδότηση της κλιμάκωσης της παραγωγικής ικανότητας του Maxeon 5. Αξίζει να σημειωθεί ότι η SunPower κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο μέγεθος ηλιακού στοιχείου Maxeon 5 τον Μάρτιο.

"Πιστεύουμε ότι η ηλιακή βιομηχανία εισέρχεται σε μια περίοδο εκτεταμένης ανάπτυξης όπου η επιτυχία θα καθοδηγείται από την εξειδίκευση της αλυσίδας αξιών, την τεχνολογική καινοτομία και τις οικονομίες κλίμακας", δήλωσε ο Tom Werner, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SunPower. "Αυτή η νέα δομή και επένδυση θα δημιουργήσει δύο επικεντρωμένες επιχειρήσεις, καθεμία με μοναδική εμπειρία για να υπερέχει στο τμήμα της αλυσίδας αξίας".

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη και εμπορία τεχνολογιών ηλιακών συλλεκτών νέας γενιάς, με την έρευνα σε πρώιμο στάδιο που θα διεξαχθεί από την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της SunPower και την καινοτομία και την κλιμάκωση που αναπτύσσει η Maxeon Solar.

Η Maxeon Solar έχει ενσωματωθεί και θα έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη και οι μετοχές της θα α διαπραγματεύονται στο NASDAQ. Η Maxeon Solar θα διαθέτει και θα λειτουργεί εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακών κυττάρων και πάνελ που βρίσκονται στη Γαλλία, τη Μαλαισία, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες. Θα διατηρήσει επίσης το αποτύπωμα Ε & Α, μάρκετινγκ και πωλήσεων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Η Maxeon Solar θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της εισαγωγής της κορυφαίας τεχνολογίας πάνελ της βιομηχανίας στην κλίμακα μεγάλης έντασης. Θα διαθέσει στην αγορά τους ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης κάτω από το εμπορικό σήμα SunPower στην παγκόσμια αγορά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μέσω μιας πολυετούς συμφωνίας αποκλειστικής προμήθειας που θα συναφθεί με την SunPower κατά τη στιγμή του διαχωρισμού. Η Maxeon Solar θα διατηρήσει το 20% της ιδιοκτησίας της κοινοπραξίας κατασκευής Performance Series (Huansheng Photovoltaic [Jiangsu] Company) και θα συνεχίσει να διαθέτει στην αγορά τα πάνελ αυτά παγκοσμίως.