Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, o αγγλοολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός δήλωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του από το προγραμματισμένο επίπεδο των περίπου 25 δις δολ. σε 20 δις δολ. ή και λιγότερο σε μία προσπάθεια να περικόψει το λειτουργικό κόστος κατά 3-4 δις δολ. κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Οι περικοπές αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή ρευστότητας προ φόρων για τη Shell κατά 8 έως 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση, σε ποσοστό πάνω από 60% από τον Ιανουάριο, αντανακλώντας την κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της πανδημίας του κοροναϊού αλλά και του πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, δύο εκ των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου, μετά την αποτυχία συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εκτός του συγκεκριμένου οργανισμού.
Ανάλογες με αυτές της Shell είναι και οι κινήσεις των ανταγωνιστών της, όπως της Exxon Mobil, της Chevron, της BP και της γαλλικής Total, που επίσης ανακοίνωσαν σχέδια για δραστική περικοπή δαπανών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία χρειαζόταν 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την επένδυσή της για να διατηρήσει τις δραστηριότητές της στο σημερινό επίπεδο παραγωγής, με πρόσθετες δαπάνες για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένων 2 έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην παροχή ηλεκτρισμού και στην παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, όλες οι επιχειρήσεις της Shell αναθεωρούν τις δαπάνες τους ώστε να επιτύχουν τις στόχους των περικοπών.
«Ο συνδυασμός της ραγδαίως μειούμενης ζήτησης πετρελαίου και της ταχέως αυξανόμενης προσφοράς μπορεί να είναι μοναδικός, αλλά η Shell έχει ξεπεράσει την αστάθεια της αγοράς πολλές φορές στο παρελθόν», δήλωσε ο Van Beurden.
Ακόμα και πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, η Shell αντιμετώπιζε ασθενέστερα κέρδη καθώς η ζήτηση στον τομέα των πετροχημικών προϊόντων υποχωρούσε, προκαλώντας επιβράδυνση στο πρόγραμμα τριετούς εξαγοράς μετοχών ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του περασμένου έτους.
Η Shell έχει επαναγοράσει συνολικά μετοχές αξίας 15,5 δις δολ. από την έναρξη του προγράμματος, τον Ιούλιο του 2018.
«Θα συνεχίσουμε να αναθεωρούμε το δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω στρατηγικές αποφάσεις και να εξετάζουμε τις αλλαγές στο συνολικό χρηματοοικονομικό πλαίσιο όπου αυτό είναι απαραίτητο", δήλωσε η εταιρεία.