Ο νέος κορονοϊός αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο τραυματικά βιώματα που αντιμετώπισε ο σύγχρονος άνθρωπος, με τις επιπτώσεις του να απλώνονται και να αφορούν σε σχεδόν όλες τις εκφάνσεις της ζωής του πλανήτη, οικονομικές και κοινωνικές. Στη διάρκεια της πρώτης φάσης του, ο COVID-19 στάθηκε αφορμή για να καταρρεύσουν καλοστημένα υγειονομικά συστήματα, να αποδομηθούν καλά δομημένες απόψεις και θέσεις και φυσικά, οι ενεργειακές αγορές και η γεωπολιτική συνάφειά τους.
Οι τιμές του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν πολλές φορές σε αρνητικό έδαφος και η αβεβαιότητα που προέκυψε έθεσε εν αμφιβόλω μεγαλόπνοα εγχειρήματα, όπως η πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση και το ευρωπαϊκό Green Deal. Ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα του κλάδου απασχολεί έντονα τους ιθύνοντες κυβερνήσεων, φορέων και εταιρειών, ενώ προκαλεί ρίγη ανησυχίας στην ίδια την κοινωνία των εργαζομένων.
Το Energia.gr, το πρώτο ενεργειακό πόρταλ στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση των καιρών. Το διαδικτυακό αφιέρωμά του για την μεταCOVID-19εποχή, προσήλκυσε τις απόψεις ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών, παραγόντων και ειδημόνων της ενεργειακής αγοράς, εκπροσώπων φορέων, υψηλόβαθμων στελεχών κορυφαίων ενεργειακών ομίλων και επιχειρήσεων ακαδημαϊκοί καθώς και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας.
Καθώς τα ζοφερά σύννεφα των πρώτων εβδομάδων από την κρίση αρχίζουν και διαλύονται και τα γρανάζια της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αρχίσει να παίρνουν μπρος, ο ενεργειακός κλάδος ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά σε συνθήκες που προσομοιάζουν με εκείνες σε καιρό ομαλότητας , μακρυά από τις συνέπειες του lock down που τον καθόρισε.
Πρώτο ζητούμενο για μια ουσιαστική επιστροφή στην λεγόμενη κανονικότητα είναι η ανάκαμψη της ζήτησης που θα στηρίξει τις τιμές θα θέσει, εκ νέου, σε κίνηση, τις επενδύσεις σε στρατηγικά ενεργειακά έργα και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και ανάληψη δράσης.
Η απομάκρυνση από την πρώτη και πλέον οδυνηρή φάση του νέου κορονοϊού, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί και ως λήξη του συναγερμού, καθώς ο επιστημονικός κόσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια δεύτερη φάση, πιθανώς, από το ερχόμενο φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται αυτή την περίοδο, θα πρέπει να εμπεριέχουν σαφείς κατευθύνσεις μετριασμού του δυνητικού κινδύνου.
Από το πολύ σημαντικό αφιέρωμα του Energia.gr έχουν «παρελάσει», έως αυτή τη στιγμή, περισσότερα των 40 άρθρων-απόψεων με τη θεματαλογία τους να ποικίλλει από γενικές ιδέες για την επόμενη ημέρα της κρίσης, την ανάγκη για να συνεχιστεί το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων, την περαιτέρω ψηφιοποίηση των ενεργειακών λειτουργιών και υπηρεσιών, την ανάπτυξη και εμβάθυνση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη και διείσδυση των ΑΠΕ, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την ηλεκτροκίνηση, το υδρογόνο, τα συστήματα διαχείρισης των εκπομπών ρύπων, την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, τις οργανωμένες αγορές ενέργειας μέσω ΕΧΕ ως βέλτιστη οδό για γρήγορη ανάκαμψη, την επόμενη μέρα του κλάδου βιομάζας, των θερμικών ηλιακών συστημάτων, την αγορά καυσίμων και τις προοπτικές της, καθώς και το ρόλο της βιοενέργειας στις Πράσινες επενδύσεις.
Η οικονομική ανάκαμψη και η ενεργειακή μετάβαση μπορούν να συνυπάρξουν αφού έχουμε ήδη απτά παραδείγματα για το πώς τα πακέτα οικονομικών κινήτρων κατά την πανδημία του COVID-19 υποστηρίζουν την αειφόρο ενεργειακή ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, κίνητρα που θα βασίζονται σε έργα καθαρής ενέργειας, μπορούν να εξυπηρετήσουν και τους δύο σκοπούς, δηλαδή, της οικονομικής ανάκαμψης και της ενεργειακής μετάβασης προς όφελος του πλανήτη και των επερχόμενων γενεών.
Ο κ. Αδάμ Αδαμόπουλος είναι δημοσιογράφος στο Energia.gr