Τη θέσπιση ενός Πρότυπου Πράσινου Ομολόγου θα προτείνει η Κομισιόν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενώ, την περασμένη Παρασκευή, ξεκίνησε και η δημόσια διαβούλευση ώστε να καταγραφούν οι απόψεις των ενδιαφερομένων, οι οποίες και θα ληφθούν υπ' όψιν κατά τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα πράσινα ομόλογα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία

Συνεπώς, όπως τονίζει, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα "Ναυτεμπορική", τα πράσινα ομόλογα θα διαδραματίσουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Δεδομένου ότι το ευρώ ήδη αποτελεί το κύριο νόμισμα έκδοσης πράσινων ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, η θέσπιση ενός επίσημου Πρότυπου Πράσινου Ομολόγου θα μπορούσε να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ και να συμβάλει στην εδραίωση της Ε.Ε. ως παγκόσμιου κόμβου για την πράσινη χρηματοδότηση, αναφέρει η Επιτροπή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο πρότυπο πράσινου ομολόγου στην Ε.Ε.

Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τα πράσινα ομόλογα θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συμμετοχής του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, η οποία είναι απαραίτητη «για να θέσουμε σε κίνηση μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη που θα συνάδει με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». «Μέσα από τη διαβούλευση αυτή θέλουμε να ανακαλύψουμε τι μπορούν να κάνουν η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της για τη στήριξη και την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μιας αγοράς πράσινων ομολόγων μεγάλης κλίμακας και υψηλής ποιότητας», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου, η οποία αφορά πρόταση της Κομισιόν για ένα κοινό σύστημα ταξινόμησης σε κοινοτικό ή σε παγκόσμιο επίπεδο που να ορίζει τι είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.

Το μελλοντικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα βασιστεί και ο καθορισμός του Προτύπου Πράσινου Ομολόγου, θα βασίζεται σε έξι περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε.: τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων και των θαλάσσιων πόρων, τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης, την προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Οι απαιτήσεις

Προκειμένου να χαρακτηρίζονται περιβαλλοντικά βιώσιμες, οι οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

* να συμβάλλουν ουσιαστικά σε έναν τουλάχιστον από τους έξι περιβαλλοντικούς στόχους που απαριθμούνται παραπάνω,

* να μη θίγουν σημαντικά κανέναν από τους περιβαλλοντικούς στόχους,

* να ασκούνται τηρώντας τις ελάχιστες κοινωνικές διασφαλίσεις,

* να συμμορφώνονται με ειδικά «τεχνικά κριτήρια ελέγχου».