Η Statkraft και ο προμηθευτής της Ocean Sun είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την κατασκευή ενός πιλοτικού πλωτού ηλιακού έργου ισχύος 2 MWp στην Αλβανία. Ο πιλότος έχει εκτιμώμενη συνολική επένδυση 2 εκατομμυρίων ευρώ και θα τοποθετηθεί στη δεξαμενή της Μπάνια, όπου η Statkraft λειτουργεί το εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 72 MW.

«Τώρα που έχουν τεθεί σε ισχύ όλες οι κανονιστικές εγκρίσεις, έχουμε εκδώσει ειδοποίηση για να προχωρήσει η Ocean Sun στην υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή μέχρι τα τέλη Ιουνίου», λέει ο επικεφαλής σύμβουλος IP Strategy and Asset Management της Statkraft, Tom Kristian Larsen.

Σε αυτήν την πρώτη φάση, όπως αναφέρει το globenewswire.com, η Ocean Sun θα παραδώσει ένα πλήρες πλωτό σύστημα ισχύος 0,5 MWp (DC) με βάση τον καινοτόμο σχεδιασμό της για την πλωτή ηλιακή τεχνολογία. Η πλωτή μονάδα παραγωγής ενέργειας θα κατασκευαστεί με συνεργασία μεταξύ των εταιρειών Ocean Sun και Statkraft, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2020.

Μετά την έναρξη λειτουργίας πρώτης μονάδας σύμφωνα με τις προδιαγραφές, η Statkraft θα προχωρήσει με τη δεύτερη φάση του έργου, η οποία θα προσθέσει τρεις επιπλέον πλωτές μονάδες 0,5 MWp το 2021, αυξάνοντας τη συνολική ηλιακή χωρητικότητα στη δεξαμενή της Μπάνια σε 2 MWp.

Η δοκιμή νέας τεχνολογίας για πλωτά πάνελ ηλιακής ενέργειας συμβαδίζει με τη στρατηγική της Statkraft για την ανάπτυξη της παραγωγής ΑΠΕ από υδροηλεκτρικά, αιολικά και ηλιακά. Εάν η τεχνολογία αποδειχθεί επιτυχής και μπορεί να επιτευχθεί η δυνατότητα ανταγωνιστικότητας κόστους, μπορεί να πραγματοποιηθεί ευρύτερη εφαρμογή πλωτής ηλιακής ενέργειας και σε άλλες τοποθεσίες της Statkraft.

«Η Ocean Sun είναι πολύ χαρούμενη που ξεκίνησε την κατασκευή για λογαριασμό της Statkraft. Το έργο αντιπροσωπεύει την πρώτη ευμεγέθη εγκατάσταση στο νότο της Ευρώπης και ένα ορόσημο για την επιδίωξη καθαρής και προσιτής ενέργειας από πλωτή ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως », λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ocean Sun, Børge Bjørneklett.

Η Statkraft είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες υδροηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς και η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη. Ο Όμιλος παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια, αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, ενέργεια με αέριο και παρέχει τηλεθέρμανση. Η Statkraft είναι μια διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά ενέργειας και απασχολεί 4.000 υπαλλήλους σε 17 χώρες.