Ρωσία: Οι Αμερικανικές Κυρώσεις Κατά του Nord Stream 2 Έχουν Σχεδιαστεί για να Πλήξουν Άμεσα τη Γερμανική Οικονομία

Ρωσία: Οι Αμερικανικές Κυρώσεις Κατά του Nord Stream 2 Έχουν Σχεδιαστεί για να Πλήξουν Άμεσα τη Γερμανική Οικονομία
energia.gr
Σαβ, 20 Ιουνίου 2020 - 16:30

Οι κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 που συζητήθηκαν στο αμερικανικό Κογκρέσο έχουν σχεδιαστεί για να πλήξουν άμεσα τη γερμανική οικονομία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα την περασμένη εβδομάδα

«Η επιθετική πίεση, όπως ακριβώς την χαρακτηρίζουμε, που εφαρμόζεται από την Ουάσινγκτον στους Ευρωπαίους συμμάχους τους, και πρωτίστως τη Γερμανία, με σκοπό να διαταράξει την κατασκευή του Nord Stream 2, είναι σίγουρα ένα άνευ προηγουμένου γεγονός για τις διατλαντικές σχέσεις. Οι κυρώσεις που συζητώνται στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν στόχο να χτυπήσουν άμεσα ακριβώς τη γερμανική οικονομία», δήλωσε η Ρωσίδα διπλωμάτης. «Η απάντηση σε αυτές, είτε σε εθνικό είτε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι σίγουρα μια κυρίαρχη απόφαση του Βερολίνου και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Η Ρωσία αναμένει περαιτέρω υποστήριξη για το έργο από τη γερμανική κυβέρνηση, σημείωσε η Ζαχάροβα. «Υποθέτουμε ότι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις πλήρως και ότι όλα τα κράτη που ενδιαφέρονται για τον νέο αγωγό θα δείξουν την πολιτική βούληση που απαιτείται για την εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας, που είναι στρατηγικά σημαντική για αξιόπιστη ενεργειακή υποστήριξη της ενωμένης Ευρώπης», επισήμανε η κ. Ζαχάροβα.

Σε κάθε περίπτωση, «η κατάσταση που εκτυλίσσεται αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την ΕΕ από πλευράς εξωτερικής πολιτικής και από την άποψη της ασφάλειας της αγοράς της για τις ξένες επενδύσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα ότι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε κατατεθεί νομοσχέδιο για την επέκταση των κυρώσεων κατά του πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Γερουσία για αναθεώρηση.

Το έργο Nord Stream 2 προβλέπει την κατασκευή δύο σειρών αγωγών φυσικού αερίου με συνολική χωρητικότητα 55 BCM ετησίως από τη Ρωσία έως τη Γερμανία κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας. Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί κατά 93% μέχρι σήμερα.