Πριν από σχεδόν 20 χρόνια, ένα περίεργο όχημα που στεκόταν μόνο του, κινείτο με την …σκέψη και δεν διέθετε τιμόνι έκανε την εμφάνισή του. Μιλάμε για το περίφημο όχημα αυτοεξισορρόπησης Segway. Τώρα όμως το πρωτοποριακό Segway PT πρόκειται να αποτελέσει παρελθόν από την ίδια την μητρική του εταιρεία.

 

Το εργοστάσιο Bedford, New Hampshire που παράγει σήμερα το Segway PT θα κλείσει στις 15 Ιουλίου και από το σημερινό εργατικό δυναμικό, 21 εργαζόμενοι θα απολυθούν αμέσως.

Άλλοι 12 υπάλληλοι θα παραμείνουν προσωρινά για να ασχοληθούν με την εκπλήρωση της εγγύησης και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με προηγούμενες ολοκληρωμένες παραγγελίες Segway PT.

Το αυθεντικό όχημα Segway αναπτύχθηκε από τον Dean Kamen και την ομάδα των μηχανικών του μετά την εφεύρεση της αρχικής τεχνολογίας για μια αναπηρική καρέκλα ανόδου και αυτοεξισορρόπησης.

Το Segway ήταν πρωτοποριακό ως μια επαναστατική τεχνολογία και είχε στόχο να μεταμορφώσει  γρήγορα τις προσωπικές μεταφορές και να κάνει τα αυτοκίνητα ξεπερασμένα για κοντινές μετακινήσεις στην πόλη.

Αλλά το …όνειρο δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Παρόλο που στόχος της εταιρεία ήταν να πουλήσει πάνω από 100.000 Segways τον πρώτο χρόνο, χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να φτάσει αυτόν τον αριθμό- ορόσημο. Τα ακριβά και χαμηλής ταχύτητας ηλεκτρικά οχήματα δεν αγοράστηκαν ποτέ μαζικά από το κοινό.

Αντ 'αυτού, υποβιβάστηκαν για χρήση σε στόλους φρουράς ασφαλείας, όπως σε αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα, καθώς και σε ομάδες τουριστών σε πάρκα και πλατείες.

Το Segway υπέστη αρκετές αλλαγές στο σχεδιασμό με την πάροδο των ετών, με το τρέχον Segway i2 SE PT να προσφέρει εύρος 61 χλμ., και τελική ταχύτητα 20 χλμ / ώρα, αλλά και πάλι τίποτα από αυτά δεν ήταν αρκετό για να ανεβάσει τις πωλήσεις αυτού του ιδιαίτερου οχήματος.

Η εταιρεία έχει αλλάξει χέρια, έχοντας αγοραστεί από τον κινέζικο γίγαντα Ninebot.

Η νέα εταιρεία Segway-Ninebot είναι πλέον υπεύθυνη για μια σειρά νέων κυκλοφοριών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών ηλεκτρικών πατινιών αλλά και μιας σειράς ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που βασίζονται στην υπάρχουσα πλατφόρμα Sur Ron,

Έτσι, ενώ το κλασικό Segway PT μπορεί να φτάσει στο τέλος της …φόρτισης της μπαταρίας του, η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί με νέα προϊόντα ηλεκτρικής κινητικότητας σε μια σειρά αγορών.