Η Qantas πρόκειται να περικόψει τουλάχιστον 6.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο ως μέρος της μακροπρόθεσμης αντίδρασής της στην πανδημία κορωνοϊού και δεν θα πραγματοποιεί διεθνή ταξίδια μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Άλλοι 15.000 υπάλληλοι θα παραμείνουν αλλά χωρίς αμοιβή τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα εκείνοι που σχετίζονται με τις διεθνείς επιχειρήσεις της, καθώς η πανδημία εμποδίζει σχεδόν όλα τα διεθνή ταξίδια.

 

Σύμφωνα με την Qantas περίπου 100 από τα αεροσκάφη της θα παραμείνουν στο έδαφος έως και 12 μήνες, ενώ μερικά για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Η αεροπορική εταιρεία θα αποσύρει οριστικά τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη Boeing 747 έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και θα αναβάλει τις παραλαβές των νέων αεροσκαφών Airbus A321neo και Boeing 787-9.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Alan Joyce, οι επιπτώσεις από την πανδημία θα επηρεάζουν τον αεροπορικό τομέα για πολλά χρόνια.

«Τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών έχουν καταρρεύσει, ολόκληροι στόλοι έχουν καθηλωθεί. Και οι μεγαλύτεροι αερομεταφορείς του κόσμου κάνουν ακραίες ενέργειες για να επιβιώσουν», τονίζει ο Joyce και προσθέτει ότι η κρίση έπληξε την Qantas «πολύ σκληρά» και ότι «ο αντίκτυπος θα είναι αισθητός για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τόνισε δε ότι οι διεθνείς πτήσεις είναι απίθανο να επαναληφθούν μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Ο στόλος της Qantas που διαθέτει επίσης 12 τεράστια αεροσκάφη Airbus A380 για πτήσεις σε μεγάλες αποστάσεις θα τα κρατήσει καθηλωμέναγια τρία χρόνια.

Τα αεροσκάφη αποθηκεύονται στην έρημο Mojave στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο κ. Joyce. επειδή οι ξηρές συνθήκες ελαχιστοποιούν τη διάβρωση.

Ωστόσο, ο κ. Joyce είπε ότι η επανάληψη των διεθνών πτήσεων μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Τέλος επισήμανε ότι ελπίζει πως τα κράτη θα ανοίξουν τα σύνορα το συντομότερο δυνατό για να επιτρέψουν τα εγχώρια ταξίδια και να αναβιώσουν τον τουρισμό. "Είναι πραγματικά κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας", είπε.

Η Qantas είχε κεφάλαια για να επιβιώσει από παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας, αλλά «δεν θέλω να συνεχίσω να καίω μετρητά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Joyce.