Η αίτηση άδειας κατασκευής για την επέκταση του μοναδικού πυρηνικού σταθμού της Ουγγαρίας υποβλήθηκε σήμερα, Τρίτη, στην αρχή ατομικής ενέργειας της χώρας. Η εταιρεία του έργου, Paks 2, υπέβαλε αίτηση για την κατασκευή δύο νέων μονάδων παραγωγής τύπου VVER-1200 γενιάς 3+ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2.400 μεγαβάτ στον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας (NPP) στην ουγγρική αρχή ατομικής ενέργειας (HAEA), σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας Rosatom

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να διπλασιάσει τη δυναμικότητα του μοναδικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής της, κατασκευάζοντας άλλες δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας με ρωσική σχεδίαση για να τούς προσθέσει στους τέσσερις αντιδραστήρες νερού υπό πίεση τύπου VVER-440, ισχύος 500 μεγαβάτ έκαστος.

Το εργοστάσιο που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Βουδαπέστης, τέθηκε σε λειτουργία μεταξύ 1982 και 1987 και ήδη καλύπτει σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η HAEA έχει 12 μήνες για να εξετάσει την αίτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Rosatom. Ωστόσο, μπορεί να παραταθεί για επιπλέον 3 μήνες εάν χρειαστεί.

Η ουγγρική πυρηνική αρχή θα συνεργαστεί με ξένους εμπειρογνώμονες στην αξιολόγηση της αίτησης άδειας μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αίτηση για έγκριση χωματουργικών έργων μπορεί να υποβληθεί στην ουγγρική πυρηνική αρχή τρεις μήνες μετά την σημερινή υποβολή της αίτησης άδειας εφαρμογής», επισημαίνει η ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας.

Μία διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας υπεγράφη στις 14 Ιανουαρίου 2014, για το αντιδραστήρα Paks 2, και που αφορά την εγκατάσταση των δύο νέων μονάδων ισχύος τύπου VVER-1200.

Ο γενικός ανάδοχος του έργου είναι η ASE EC JSC, θυγατρική της Rosatom. Η GE θα προμηθεύσει εξοπλισμό για το μηχανοστάσιο τουρμπινών, ενώ κοινοπραξία της Framatome της Γαλλίας και της Siemens της Γερμανίας θα προμηθεύσει τα συστήματα οργάνων και ελέγχου.