Η Γαλλία αναστέλλει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο - Στο επίκεντρο έντονης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε για άλλη μία φορά η Ανατολική Μεσόγειος, με την Τουρκία να πρωταγωνιστεί και σε αυτό το νέο επεισόδιο

Όπως μετέδωσαν χθες τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Γαλλία έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στις ναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο υποστήριξε και ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι.

Όπως ανέφερε χθες και το Reuters, μιλώντας στη Γαλλική Γερουσία ο Τούρκος πρέσβης, Ισμαήλ Χακί Μούσα, υποστήριξε ότι η Γαλλία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό μεταξύ πλοίων του γαλλικού και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο το αποτέλεσμά της δεν ευθυγραμμιζόταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα. Έχω την ενημέρωση ότι το πολεμικό πλοίο Courbet αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Η γαλλική εφημερίδα «L' Opinion» ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενημερώσει τη Συμμαχία για την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη θαλάσσια επιχείρηση περιφρούρησης.

Η κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας φούντωσε στις 17 Ιουνίου, όταν το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό διαμαρτυρήθηκε πως γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο.

Το Παρίσι έχει επανειλημμένα επίσης ασκήσει κριτική τόσο για τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη όσο και για τις προκλητικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Λίγο μετά την αποκάλυψη της απόφασης της Γαλλίας να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν υποβάλει την έκθεσή τους για το περιστατικό μεταξύ τουρκικού πλοίου και γαλλικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για διαβαθμισμένη έκθεση και θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ το προσεχές διάστημα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή σε όλες τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι εθνική απόφαση, γι' αυτό σας παραπέμπουμε στις εθνικές αρχές».

Τον περασμένο μήνα, Γάλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει, πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας, ότι «δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

«Απογοήτευση»

Στο μεταξύ, πολιτική χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη συμπεριλάβει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέρχονται σε αυτήν εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

«Νιώθουμε απογοήτευση που δεν περιληφθήκαμε στον κατάλογο και αναμένουμε να διορθωθεί αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εκτίμησε ότι η Ε.Ε. αντιμετώπισε με περιοριστικό τρόπο την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των Βρυξελλών «πολιτική», αποφεύγοντας όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί πλήγμα για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να παρουσιαστεί ως ασφαλής χώρα παρά την πανδημία, προκειμένου να προσελκύσει ταξιδιώτες και να σώσει ό,τι έχει απομείνει από τη θερινή τουριστική περίοδο.

Πιθανές κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία», είπε ο Γάλλος υπουργός στο Κοινοβούλιο. «Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")