Η Διφορούμενη Απάντηση του Ισραήλ για την Έκρηξη σε Εργοστάσιο Πυρηνικών του Ιράν

Η Διφορούμενη Απάντηση του Ισραήλ για την Έκρηξη σε Εργοστάσιο Πυρηνικών του Ιράν
energia.gr
Δευ, 6 Ιουλίου 2020 - 19:43

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι «απαραίτητα» πίσω από κάθε μυστηριώδες περιστατικό στο Ιράν, μετά την πυρκαγιά σε εργοστάσιο πυρηνικών στην πόλη Νατάνζ, που έκανε ορισμένους Ιρανούς αξιωματούχους να υποστηρίξουν ότι ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ

Όμως η δήλωση αυτή του Ισραηλινού υπουργού αφήνει να αιωρείται πως ενδεχομένως να βρίσκεται και πίσω από κάποια περιστατικά, αφού δεν φροντίζει να το διαψεύσει κατηγορηματικά.

Το Ισραήλ, που θεωρείται ευρέως ότι είναι η μόνη δύναμη πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή, έχει δεσμευτεί να μην επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει ατομικά όπλα, λέγοντας ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει την καταστροφή του. Το Ιράν, από την πλευρά του, αρνείται την επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων και λέει ότι το ατομικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό.

Η εγκατάσταση της Νατάνζ, όπου ένα μονοώροφο κτίριο κάηκε εν μέρει την Πέμπτη, είναι το επίκεντρο του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και παρακολουθείται από επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ είχε καμία σχέση με «μυστηριώδεις εκρήξεις» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας,, Μπένι Γκάντζ είπε: «Δεν έχει απαραίτητα να κάνει με εμάς κάθε περιστατικό που συμβαίνει στο Ιράν».

«Όλα αυτά τα συστήματα είναι περίπλοκα, έχουν πολύ υψηλούς περιορισμούς ασφαλείας και δεν είμαι σίγουρος ότι ξέρουν πάντα πώς να τα συντηρούν», δήλωσε ο Γκαντς στο ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters, δήλωσαν ότι πιστεύουν πως υπήρξε σαμποτάζ στο εργοστάσιο της Νατάνζ, αλλά δεν παρουσίασαν στοιχεία. Οι δύο εξ αυτών δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ήταν πίσω από αυτό το συμβάν.

Ένα άρθρο του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου του Ιράν, IRNA, εξέτασε αυτό που αποκαλούσε πιθανότητα σαμποτάζ από εχθρούς όπως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και σταμάτησε να μην κατηγορεί ούτε άμεσα.

Ισχυρισμούς για ενδεχόμενο σαμποτάζ από «εχθρικές δυνάμεις» όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ πρόβαλε και το κρατικό πρακτορείο του Ιράν, το IRNA.

(από efsyn.gr, 05/07/2020)