Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν ανώτερο στέλεχος της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας με την υποψία της προδοσίας, αποδίδοντάς του κατηγορίες περί κατασκοπείας υπέρ χώρας του ΝΑΤΟ

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ρωσικός διαστημικός οργανισμός Ρωσκόσμος, κρατείται ο Ιβάν Σαφρόνοφ, σύμβουλος του γενικού διευθυντή της υπηρεσίας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κράτηση του Σαφρόνοφ δε σχετίζεται με την εργασία του στην υπηρεσία.

Σε δήλωσή της η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας αποκάλυψε ότι «ο Ιβάν Σαφρόνοφ συνελήφθη στη Μόσχα ενώ περνούσε κρατικά μυστικά σχετιζόμενα με τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια της Ρωσίας σε μια υπηρεσία πληροφοριών του ΝΑΤΟ.»

Σε περίπτωση καταδίκης του ο συλληφθείς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 20 ετών.

Ο Σαφρόνοφ, που μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως δημοσιογράφος στις καθημερινές εφημερίδες Κομερσάντ και Βεντομόστι καλύπτοντας τους τομείς της άμυνας και του διαστήματος, είχε τοποθετηθεί στη Ρωσκόσμος μόλις προ διμήνου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η κράτηση του Σαφρόνοφ δε σχετίζεται με τη δραστηριότητά του ως δημοσιογράφος.

(Πηγή: Reuters, Xinhua - από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")