Ολική επαναφορά στην αντιπαράθεσή της με τις διεθνείς τράπεζες αποφάσισε χθες η Αγκυρα, απαγορεύοντας σε έξι διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς να στοιχηματίζουν κατά των μετοχών τουρκικών εταιρειών (ανοιχτές πωλήσεις) για τους επόμενους τρεις μήνες. Την απαγόρευση ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μόλις έξι ημέρες

από την απόφαση της τουρκικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά των ανοικτών πωλήσεων μετοχών των μεγαλύτερων τουρκικών επιχειρήσεων. Επρόκειτο για μέτρο που είχε επιβάλει τον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσει την τουρκική αγορά από την υπερβολική αστάθεια. Η νέα απαγόρευση αφορά τις Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse και Wood.

Εχει προηγηθεί στη διάρκεια του περασμένου μήνα προειδοποίηση της εταιρείας του διεθνούς χρηματιστηριακού δείκτη MSCI για πιθανή υποβάθμιση του MSCI Turkey, ενδεχομένως στη διαβάθμιση της «παραμεθόριας» αγοράς ή σε ειδικό καθεστώς μεμονωμένης αγοράς. Οπως προειδοποίησε, η απόφαση για υποβάθμιση θα ληφθεί «εάν μειωθεί περαιτέρω η ήδη μειωμένη πρόσβαση στην τουρκική αγορά». Οπως επισημαίνουν επενδυτές, μια υποβάθμιση της τουρκικής αγοράς θα οδηγήσει σε μαζικές εκροές κεφαλαίων και σοβαρή δυσφήμηση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη κόψει τις γέφυρες με τους ξένους επενδυτές, περιορίζοντας δραστικά την πρόσβασή τους στο τουρκικό νόμισμα και επιβάλλοντας ποικίλους περιορισμούς στη διαπραγμάτευση τουρκικών τίτλων. Προ μηνών, η εποπτική ρυθμιστική αρχή του τουρκικού τραπεζικού συστήματος απαγόρευσε σε τρεις τραπεζικούς κολοσσούς, Citigroup, BNP Paribas και UBS Group, να διενεργούν συναλλαγές σε τουρκικές λίρες. Κινήσεις αυτού του είδους έχουν ήδη περιορίσει σε κάτω του 5% το ποσοστό των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων σε τουρκική λίρα. Εχουν, άλλωστε, προκαλέσει μαζικές εκροές ξένων κεφαλαίων άνω των 4,4 δισ. δολαρίων, που έχουν εγκαταλείψει την τουρκική αγορά μέσα στο έτος. Οπως τονίζει το Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική έξοδο επενδυτών που έχει καταγραφεί τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Οταν δεν μπορείς να κερδίσεις το παιχνίδι αλλά ελέγχεις τους κανόνες, τότε τους αλλάζεις», σχολιάζει καυστικά ο Χασνάιν Μαλίκ, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων μετοχών στην επενδυτική Tellimer στο Ντουμπάι. Οπως υπογραμμίζει, η Τουρκία έχει από το περασμένο έτος υιοθετήσει αυτήν την τακτική σε ό,τι αφορά το νόμισμά της, αλλά και την αγορά μετοχών. Ο ίδιος προβλέπει πως «αυτά θα βαρύνουν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τελικά η MSCI την τουρκική αγορά». Το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωσε, πάντως, χθες άνοδο κατά 1,6% ακολουθώντας τις άλλες αναδυόμενες αγορές. Εχει προηγηθεί τον Ιούνιο κύμα αγορών από εγχώριους επενδυτές, που οδήγησε τις μετοχές τουρκικών επιχειρήσεων σε άνοδο πάνω από 10%.

(Από την Καθημερινή)