Φρένο στην παγκόσμια ανάκαμψη απειλεί να βάλει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποιεί το ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο αύξησης των ήδη πολύ υψηλών επιπέδων του παγκόσμιου χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το παγκόσμιο χρέος έφθασε στο ρεκόρ των 258 τρισ. δολαρίων (331% του ΑΕΠ) το πρώτο τρίμηνο του 2020

«Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τον κίνδυνο», επισημαίνει σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ομάδας των 20 πιο αναπτυγμένων οικονομιών (G20).

Η Γκεοργκίεβα αναφέρει ακόμη πως τα δημοσιονομικά κόστη των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων αυξάνουν τα ήδη υψηλά ποσοστά χρέους, τονίζει ωστόσο ότι θα ήταν πρόωρο να αρχίσει η απόσυρση των απαιτούμενων δικτύων ασφαλείας.

Θα συνεχίσει να αυξάνει

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου το παγκόσμιο χρέος έχει φθάσει στο ρεκόρ των 258 τρισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο φέτος, καθώς επιβλήθηκε σε διεθνές επίπεδο lockdown, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας. Το Ινστιτούτο, το οποίο εκπροσωπεί διεθνείς τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκτιμά μάλιστα πως το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνει.

Το παγκόσμιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση στην ιστορία, για να φθάσει στο ρεκόρ του 331%.

Στις αναπτυγμένες αγορές το χρέος έχει φθάσει στο 392% του ΑΕΠ, από 380% το 2019, με την αύξηση των ποσοστών χρέους εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα να είναι εντονότερη στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Το αμερικανικό χρέος ανέρχεται στο ήμισυ του συνόλου 185 τρισ. δολαρίων χρέους στις αναπτυγμένες αγορές.

Στις αναδυόμενες αγορές το χρέος έχει αυξηθεί στο 230% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο από 220%, σε δολάρια ωστόσο έχει μειωθεί η αξία του κατά 700 εκατ. δολάρια, στα 72,5 τρισ. δολάρια, κυρίως λόγω της υποτίμησης των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου.

Στην Κίνα το χρέος όλων των κλάδων βρίσκεται καθ’ οδόν να φθάσει στο 335% του ΑΕΠ, έχοντας αυξηθεί στο 318% το πρώτο τρίμηνο από 302% το αμέσως προηγούμενο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση χρέους. Περί το 60% του συσσωρευμένου χρέους οφείλεται σε επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ως προτεραιότητες η Γκεοργκίεβα απαριθμεί: να συνεχιστούν, «ή ακόμη και να επεκταθούν», τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, να συνεχιστούν οι δημόσιες δαπάνες για να τονωθεί η οικονομία, οι κυβερνήσεις να εκμεταλλευθούν αυτή την «ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά κάθε αιώνα» για να οικοδομηθεί ένας κόσμος «πιο δίκαιος, πιο πράσινος, πιο βιώσιμος, πιο έξυπνος και πάνω απ’ όλα πιο ανθεκτικός».

Η συγκυρία

Οι χώρες τoυ G20 συνεδριάζουν σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με υπόβαθρο τη συνεχιζόμενη προέλαση της πανδημίας, η οποία απειλεί εκτός των άλλων να φρενάρει την προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας που αναμενόταν για το 2021.

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει πριν από έναν μήνα ότι αυτή «η κρίση που δεν μοιάζει με τις άλλες», αναμένεται ότι θα είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ό,τι προβλεπόταν, ενώ η ανάκαμψη από αυτή θα είναι πιο βραδεία απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούνταν.

Στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ προέβλεπε για το 2020 παγκόσμια ύφεση 4,9%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χειρότερο από το 3% που προέβλεπε τον Απρίλιο, όταν η πανδημία μαινόταν. Το Ταμείο τόνιζε τότε πως ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Σε ορισμένες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι ιλιγγιώδης: -12,5% στη Γαλλία, -12,8% στην Ισπανία και στην Ιταλία. Στις ΗΠΑ αναμένεται το ΑΕΠ να υποστεί επίσης τεράστια πτώση φέτος, περί το 8%, πολύ μεγαλύτερη από το 5,9% που προβλεπόταν τον Απρίλιο.

Στην Κίνα, όπου άρχισε η πανδημία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1% φέτος, από 6,1% το 2019.

Αν το σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει πάντως αλματώδη ανάκαμψη (+5,4%) το 2021, εξέλιξη η οποία τίθεται ωστόσο εν αμφιβόλω με τα νέα δεδομένα και τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας προ των πυλών.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")